Новини

 

Вивчаємо досвід підготовки військових перекладачів у Королівстві Данія

07.11.2011
04.11.11 до Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка завітала делегація Офісу зв’язку НАТО в Україні, до складу якої входили полковник Жан-Луї Делет (радник при Міністерстві оборони України та Генеральному штабі Збройних Сил України), Баррі Адамс (співробітник Офісу зв’язку НАТО в Україні) та капітан Андерс Агрі Хельстранд (викладач Військової академії Королівства Данія).
Лекція, яку проводив капітан Хельстранд, була присвячена підготовці військових перекладачів для Збройних сил Королівства Данія. Для участі в заході були залучені курсанти та науково-педагогічні працівники факультету іноземних мов та військового перекладу, який є базовим факультетом із підготовки військових перекладачів для Збройних Сил України. Робочою мовою зустрічі була англійська.
На початку лекції капітан Хельстранд розповів про своє становлення як офіцера та військового перекладача російської мови та пушту, проходження служби на різних посадах в ООН, НАТО, у місіях за кордоном, в Російській Федерації та Афганістані, а також про повсякденне життя курсантів Військової академії Королівства Данія. Особливо цікавим питанням була робота в якості військового перекладача в Афганістані. Капітан Хельстранд поділився своїм досвідом щодо труднощів, які виникають під час перекладу термінів, які мають подвійне значення і по різному перекладаються в залежності від сфери застосування.
Після закінчення доповіді відбулося жваве обговорення, у ході якого присутні могли поставити різноманітні питання щодо підготовки та навчання військових перекладачів. До дискусії залучались також Баррі Адамс та полковник Жан-Луї Делет. Зокрема, останній наголосив на тому, що військовий перекладач є офіцером “двічі”, оскільки він повинен не тільки досконало знати іноземну мову, а й знати та розбиратися в тих речах, якими володіють інші офіцери.
Наприкінці зустрічі учасниками заходу було висловлене побажання щодо подальшого залучення іноземних радників при Міністерстві оборони України та Генеральному штабі Збройних Сил України й представників Офісу зв’язку НАТО в Україні до проведення лекцій у Військовому інституті.









Начальник групи зв’язків із громадськістю Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Льовін
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024