Новини

 

Наукові праці наших викладачів

20.10.2011
Ряд українськомовних довідкових видань поповнив «Сучасний термінологічний словник з оптоелектроніки»,що вийшов за редакцією В. І. Григорука, П. А. Короткова.
Сучасний інформаційний простір стрімко й невпинно розширюється, і стає дедалі складніше орієнтуватися в ньому. Науково-технічний поступ і диференціація наукових галузей супроводжується появою чимраз нових термінів і понять, тому необхідна постійна цілеспрямована робота з їх упорядкування й уніфікації.
Потреба в удосконаленні й неперервному доповненні довідкових видань новітньою науковою термінологією стає особливо актуальною у зв’язку з відродженням статусу української мови. Адже вільне володіння національною науково-професійною мовою є невід’ємною складовою фахової культури.
Проблема застосування професійної термінології, методам її адаптації, пошуку еквівалентів спеціальних термінів, які ще не мають аналогів в рідній мові, було присвячено низку міжнародних конференцій останніх років
Попри те, що є чимало словників із різних галузей – фізики, математики, хімії, кібернетики тощо, усе ж залишається гостра потреба в термінологічних словниках-мінімумах із конкретних наукових розділів, зокрема й оптоелектроніки.
Оптоелектроніка – розділ електроніки, який охоплює використання ефектів взаємодії електромагнітних хвиль оптичного діапазону з електронами в речовинах і методи створення оптоелектронних приладів і пристроїв, що здійснюють генерацію, передавання, зберігання й відображення інформації.
Широкий спектр застосовують оптоелектроніки у новітніх високих технологіях, сучасній техніці, наукових дослідженнях, системах запису, зображення й відображення великих обсягів інформації, інтенсивна розробка комп’ютерів нових поколінь і систем зв’язку на основі волоко-оптичних пристроїв зумовлюють стрімку й неперервну еволюцію фізико-технічної термінології.
Мета пропонованого видання – узагальнити, систематизувати й уніфікувати базові терміни та поняття, якими послуговуються в сучасній навчальній, науковій і довідковій літературі, пов’язаній із проблемами оптоелектроніки.
Матеріал словника охоплює терміни й поняття, що стосуються теоретичних, технічних, прикладних аспектів усіх розділів сучасної оптоелектроніки, з урахуванням останніх досягнень вітчизняних і зарубіжних учених, а також власного досвіду авторів.
Оскільки оптоелектроніка – наука на стику багатьох напрямків – квантової радіофізики, лінійної та нелінійної оптики, волоконно-оптичних систем зв’язку, обчислювальної техніки, метрології, лазерних технологій, біофотоніки, оптичних телекомунікацій, лазерної медицини, кріоелектрики тощо, то вміщено терміни із зазначених наукових галузей.
Статті (2270) розташовано в алфавітному порядку. Кожна стаття, як правило, містить означення терміна або поняття (дефініцію), етимологічну довідку, короткий опис процесу, явища, ефекту, механізму, приладу, закону тощо, їхнє призначення, сфери застосування. За змістом і формою статті орієнтовані на студентів радіофізичних, фізичних, а також хімічних і біологічних факультетів вищих навчальних закладів. Тому словник може правити за довідковий посібник для використання в навчальному процесі й творчій роботі. Словник стане в пригоді аспірантам, викладачам, науковцям, а також фахівцям, які працюють у суміжних галузях науки, техніки, усім, хто хоче розширити й систематизувати свої знання з оптоелектроніки.




ФОТО: Юрія Тивончука/Прес-центр КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024