Новини

 

Розширюємо співпрацю з Тулузою

19.10.2011
З 17 по 20 жовтня в нашому університеті з робочим візитом перебувала делегація університету Поля Сабатьє (Тулуза, Франція). Два університети об`єднає багаторічна Угода про співпрацю. Цього разу до Києва прибули доктор, професор Ремі Шовен та професор Мішель Бальтас. Під час зустрічі з делегацією від Університету Поля Сабатьє (Ремі Шовен, Мішель Бальтас) 18 жовтня Ректор Л.В. Губерський схвалив досягнення наукового співробітництва між нашими університетами та в рамках МНДО (Міжнародного науково-дослідницького об’єднання) та висловив думку про те, що наступним логічним кроком у розвитку наших відносин було б створення на базі МНДО системи магістерської освіти з подвійним дипломом. Це означає, що студент, що виконує дипломну роботу в рамках тематик МНДО при керівництві двох професорів (викладачів) та навчаючись за індивідуальним планом, захищатиме один раз свій диплом (або в Україні, або у Франції), але матиме два документи про закінчення магістратури (український та французький). На зустрічі був присутній представник французької Амбасади в Києві, аташе з науки Гійом Колен, Проректор П.О. Бех, декан хімічного факультету Ю.М.Воловенко та заступник декана з наукової роботи З.В.Войтенко. Французькі колеги запросили Ректора Л.В.Губерського до Тулузи. Основними питаннями такого офіційного візиту буду подовження діючої Угоди про співробітництво та конкретизація плану дій, направлених на досягнення рівня освіти з подвійними дипломами. Досвід академіка Л.В.Губерського буде дуже корисним, бо декілька років тому ІМВ вже видавав подвійні дипломи своїм студентам за Угодою з університетом міста Нансі. Оновлена міжуніверситетська Угода включатиме співпрацю не тільки в області хімії, а й фізики та інформатики. В цілому жовтнева зустріч підвела підсумки наукової співпраці та започаткувала нові ідеї для розвитку співробітництва.










МІЖНАРОДНІ ЛАБОРАТОРІЇ - ЦІКАВИЙ СУЧАСНИЙ
ШЛЯХ РОЗВИТКУ НАУКИ.

Київ та Тулуза – це міста-побратими. Два провідних університети цих міст: Київський Національний Університет імені Тараса Шевченка та Університет Поля Сабатьє мають Угоду про співпрацю, що діє вже понад 13 років.
Плідна співпраця в галузі органічної хімії привела до ідеї розширення співробітництва та впровадження нових її форм. Цьому сприяло проведення спільних наукових конференцій, створення спільної магістратури та аспірантури зі спільним керівництвом, підписання нових угод між двома університетами та Амбасадою Франції у Києві.
Враховуючи нову тенденцію розвитку науки в світі, в 2008 році було створено перше франко-українське міжнародне науково-дослідницького об'єднання з молекулярної хімії (МНДО) (GRDI « Groupement Franco-Ukrainienen Chimie Moléculaire»). Міжнароднe науково-дослідницьке об’єднання з хімії (МНДО). GRDI «GroupementFranco-UkrainienenChimieMoléculaire». Цьому факту сприяло знайдення ряду наукових тематик, якими цікавилися як у Києві, так і у Тулузі, досвід французьких дослідників у створенні лабораторій «без стін» та багато роботи, спрямованої на підготовку документів до конкурсу та проходження конкурсу в CNRS Франції, а також підтримка цієї ідеї керівництвом нашого університету, Посольством Франції в Україні, керівниками CNRS у Москві та Парижі. Пройшлаконкурс CNRS (Centre National De La Recherche Scientifique) – Національного центру наукових досліджень у Франції за підримки В.Маєра, Ж-Л.Тефо, Ф.Бенольєля. Угода підписана 4 установами: Киівський національний університет імені Тараса Шевченка (КНУ) – Ректор КНУ, академік Л.В.Губерський, Університет Поля Сабатьє (УПС, Тулуза, Франція) – Президент УПС Жіль ФУРТАНЬЄ, НАН України (віце-Президент НАН України, академік Наумовец) та CNRS Франції.

Це перша міжнародна наукова лабораторія «без стін» в нашій країні. Координаторами МНДО є професор Університету Поля Сабатьє Ремі Шовен – відФранції та професорхімічного факультету Київського національногоуніверситетуту, заступник декана хімічного факультету з науки та міжнародного співробітництва, кавалер Ордену Академічних Пальм, Зоя Всеволодівна Войтенко – від України. В період створення МНДО багато зусиль приклав до цього Почесний доктор нашого університету, професор Університету Поля Сабатьє Жан-Жак Боне, який вважав, що «міжнародна співпраця в рамках міжнародної лабораторії не описується арифметичною дією додавання результатів наукових дослідження двох сторін, а є набагато більшим показником, що має свій особливий значущий сенс».

З боку Тулузи в роботі лабораторії беруть участь чотири лабораторії, які входять в категорію класу «А», тобто є «найкращими». Інтенсивно співпрацюють з нами такі вчені з Тулузи: Ремі Шовен, Валері Мараваль, Мішель Бальтас, Арманд Лат (Почесний доктор нашого університету, академік), Ізабель Ріко-Лат, Стефан Мазьєр, Жан-Пьєр Мажораль, Ерік Манурі та іншію З боку нашого університету у співробітництві беруть участь представники усіх п’яти кафедр хімічного факультету, а також науковці Інституту монокристалів НАН України (Харків).

Завдяки спільним зусиллям французьких та українських вчених проводяться фундаментальні дослідження за трьома сучасними. напрямами: 1) хімія та здоров’я (розробка нових ліків, концепцій, нових «молекул. будівель» як агентів діагностики); 2) хімія та нанотехнології: (синтез і створення необхідних форм наноматеріалів, їх впровадження (молекул. електронніка, магнетизм, збереження інформації), фіз. властивості; 3) хімія та тривалий розвиток (селективні каталітичні процеси, реакції, що проходять за принципом збереження атомів та економії енергії, екологічно чисті процеси).

Одним з гол. Принципів МНДО є рівноправне співроб-во: все, що робиться зусиллями науковців обох держав, висвітлюється в співавторстві в статтях та патентах, спрямовується на подальший розвиток аспірантурири зі спільним керівництвом та спільною магістратурою. Першим досвідом з захисту дисертацій в рамках співробітництва стала робота аспіранта А.І. Кисіля (наукові керівники: З.В. Войтенко та Жан-Жерар Вольф), який отримав одночасно два відповідні дипломи, французького й українського зразків при єдиному захисті дисертації (що було узгоджено з ВАК України). Лабораторія є відкритою: 2009 р. Комітетом пілотажу GDRI введено 2 нові наукові групи для співдії з УПС, в тому числі одна з Донецьку (наукова група Є.А.Карпичева).

На основі спільних наукових досліджень надруковано десятки спільних статей та тез міжнародних конференцій. З початку роботи МНДО успішно захистили дисертації: у 2009 р. С.Рудюк та Л.Лук’янова (у науковій групі MadameRico-Lattes), що нині проходять пост докторські стажування у Франції; 2011 р. – В.Згоннік, О.Корольов. Готується до захисту М.Янчук.

Нині в рамках аспірантури зі спільним керівництвом вчаться та виконують дисертації: І. Левков, І. Гуральський, Т. Матвіюк, Я.Баглай.
Новим історичним кроком у 2009 р. було підписання угоди між двома дружніми університетами та Амбасадою Франції в Україні, що регламентує відбір студентів та фінансування до спільної магістратури та аспірантури зі спільним керівництвом.
В рамках роботи МНДО у спільній магістратурі перебували студенти хімічного факультету: М. Янчук, В. Згоннік, Д. Кандаскалов, О. Конев, С. Колодич, В, Малицький, а зараз навчаються М. Дрижаков, А.Осипенко, Ю.Антонюк.
З використанням факту існування МНДО вдається виконувати й інші спільні дослідження в рамках проектів «Дніпро» та Марі Кюрі.
Надбаннямспівроб-ва стали регулярні наукові конференції «Київ-Тулуза», щовжетрадиційнопроходятькожні 2 роки, почергово у Франції та Україні. В них беруть участь науковці не тількиуніверситетів-побратимів, а й Інститутів НАН України, дослідники з Харкова та Донецька. Останні дві конференції набули статусу міжнародних, так як у них брали участь (окрім Франції і України) вчені з Іспанії, Великобританії, Канади, США, Мароко. Досвід співпраці з Тулузою успішно сприймається іншими містами Франції. В цьому році два магістри успішно закінчили спільну магістратуру з Університетом міста Анже (Франція), тому в це місто знову направлено двоє цієї осені.
МНДО з молекулярної хімії є першою, але не планує бути останньою. Ми радо ділимося нашим досвідом з іншими факультетами нашого університету та з усіма, кому це цікаво в інших університетах України та академічних інститутах.


Професор університету Поля Сабатьє (Франція) Мішель Бальтас

Заступник декана з наукової роботи хімічного факультету З.В.Войтенко




ФОТО: Юрія Тивончука/Прес-центр КНУ
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024