Новини

 

«НАУКА, ОСВІТА, МУЗЕЙ»

03.10.2011
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Історичний факультет, кафедра археології та музеєзнавства,
„Центр підводної археології”, Археологічний музей
Відділ культури і співробітництва Посольства Франції в Україні
Науковий комітет Федерації підводного спорту та підводної діяльності України

Відкриття виставки, присвяченої результатам археологічних досліджень
співробітників кафедри археології та музеєзнавства у польовому сезоні 2011 р.

«НАУКА, ОСВІТА, МУЗЕЙ»

Місце проведення: Музей історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Володимирська 60, головний корпус, третій поверх, історичний факультет, аудиторія 334 .
Відкриття виставки: 6 жовтня 2011 р. о 15.00 годині.

Навчання у сучасному університеті ґрунтується на тісній інтеграції в межах університету освіти та фундаментальних наукових досліджень, через використання досліджень у практиці навчання студентів і нині все важче окреслювати межу між термінами “дослідження” – “дипломна робота”, “викладач” – “учений”.
Саме в такому контексті співробітники кафедри археології та музеєзнавства звітують про здобутки археологічних розкопок 2011 року.
Цього року на виставці будуть представлені матеріали, отримані в результаті спільних досліджень університету (к.і.н., доцент С.М. Рижов) разом з Інститутом археології НАН України (д.і.н., пров. наук. співробітник В.М. Степанчук) нижньопалеолітичної стоянки Меджибож на Поділлі. Досліджувана стоянка є унікальною за кількістю інформативних свідчень природничих наук, що розкривають окремі сторінки життя найдавніших (300-400 тис. р. тому назад) мешканців території України.
Археологічна експедиція, що працювала під керівництвом асистента кафедри к.і.н. П.С. Шидловського, подасть на огляд артефакти з розкопок фінальнопалеолітичної стоянки Великий Дивлин на Житомирщині і пізньопалеолітичного поселення мисливців на мамонтів у с. Межиріч (Черкаська обл.). Дослідження стали можливими завдяки тісній співпраці викладачів і студентів кафедри з Державним науковим центром захисту культурної спадщини від техногенних катастроф МНС України (Р.А. Омеляшко), а також за участі Національного природничого музею Франції (д-р Стефан Пеан). В рамках міжнародного проекту програми «Дніпро» за темою «Фауністичні ресурси та життєзабезпечення палеолітичних мисливців-збирачів на Україні» добуті археологічні матеріали в подальшому будуть докладно вивчатися науковцями обох країн.
За результатами археологічних розвідок, проведених на території Нижнього Подесення на огляд будуть виставлені керамічні вироби та знаряддя праці з кременю різних епох від палеоліту до доби бронзи.
Окремі розділи експозиції виставки присвячені цьогорічним результатам досліджень університетському «Центру підводної археології» у бухті поблизу сел. Новій Світ в Криму (к.і.н., ст. наук. співробітник НДЧ С.М. Зеленко) та діяльності Археологічного музею.
Запрошуємо викладачів, студентів та усіх бажаючих відвідати виставку.
Контакти:
кафедра археології та музеєзнавства
Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
вул. Володимирська, 60,
01601 м. Київ, Україна
тел. +38044-2393292; 050-956-55-98
e-mail : arch@univ.kiev.ua
Французько-український центр
університетського та наукового співробітництва
вул. Гончара, 84,
01054 м. Київ, Україна
тел. +38044-504 01 39
info@cfucus.org


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024