Новини

 

Михайло Саакашвілі: “Ніколи нічим так не пишався, як студентським квитком Інституту міжнародних відносин”

27.04.2004
27 квітня 2004 року президент Грузії Михайло Саакашвілі зустрівся з ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктором Скопенком та директором Інституту міжнародних відносин Леонідом Губерським, зокрема з викладацьким та студентським складом університету. Згадавши минулі роки, керівництво університету вручило відзнаку Михайлові Саакашвілі, а призедент, подякувавши, залишив пам’ятний запис у книзі відгуків та пропозицій інституту. Зустріч супроводжувалась інтенсивним діалогом між аудиторією та почесним гостем, який ділився своїм досвідом з присутніми і давав поради майбутнім спеціалістам своєї професії. Доречі, в 1992 році президент Грузії закінчив Інститут міжнародних відносин за спеціальністю - "правознавство і міжнародне право" з відзнакою.

Михайло Саакашвілі заявив, що нічим в житті не пишався більше, ніж студентським квитком Київського інституту міжнародних відносин.

Відповідаючи на запитання з аудиторії про те, як стати президентом, Саакашвілі сказав: "Потрібно працювати... А взагалі, все залежить від обставин". За словами президента Грузії, він у своєму житті "перепробував все, брався до всякої чорної роботи. Був лідером опозиції, керував органом самоврядування, був міністром юстиції, віце-президентом ПАРЄ в Страсбурзі".

"Я від будь-якої чорної і важкої праці не відмовлявся. Перепробувавши всі напрями політики, я вирішив, що краще за все стати президентом", – додав він.

Саакашвілі також нарікав, що "нічого хорошого в тому, щоб бути президентом, немає… Жодного ув'язненого так не супроводжують, як президента… Ані вийти, ані подихати, ані, тим більше, поспілкуватися з тими красивими дівчатами, які тут вчаться".

Президент Грузії покладає надії на Україну як на державу, що може стати регіональним лідером для країн Чорноморського басейну: “Україна за рівнем розвитку, інтелектуальному, економічному і військовому потенціалу дійсно розвита європейська держава. Цей процес позитивно вплине на відносини між Грузією й Україною”.

За словами Михайла Саакашвілі, існували серйозні проблеми для доступу грузинських товарів на українські ринки, але сьогодні їх удалося усунути. Так, зокрема, досягнута домовленість про скасування вилучень і обмежень у торгівлі між країнами. Відповідаючи на питання про перспективу приєднання Грузії до Єдиного економічного простору, він заявив: «Навряд чи, якщо це може хоч якось зупинити процес інтеграції Грузії в євроструктури». Але однієї з головних проблем як і раніше залишається співробітництво в рамках ГУУАМ. Про це мова йтиме на наступному самміті, що вирішено провести не в Ялті, як звичайно, а в Тбілісі, тим більше, що саме Грузія зараз головує в організації.

Очікується, що в результаті київських домовленостей наступний рік стане Роком Грузії на Україні, а 2006-й - Роком України в Грузії.

Наталія КЕУШ,
Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024