Новини

 

Вперше до початку навчального року державне замовлення на видання підручників для учнів 11-х виконано у повному обсязі

26.08.2011
Про це сьогодні на прес-конференції, що відбулася Українському фізико-математичному ліцеї Київського національного університету імені Тараса Шевченка повідомив Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Табачник Дмитро. Він наголосив на стовідсотковому виконанні держзамовлення щодо видання підручників для учнів 11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів українською мовою навчання та навчання мовами національних меншин.

У заході взяли участь автори підручників, представники видавництв, що виконували у 2011 році державне замовлення, представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Головного управління освіти і науки Київської міської державної адміністрації, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, ПАТ ДАК «Укрвидавполіграфія».

Міністр зазначив, що Український фізико-математичний ліцей, на базі якого проводиться прес-конференція, через 2 роки буде відзначати 50-річчя своєї славної історії. Дмитро Табачник відзначив високий рівень підготовки у стінах Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка, насамперед тому, що всі випускники здобули вищу освіту, а багато хто з них – стали відомими науковцями.





За словами Дмитра Табачника, з метою забезпечення учнів 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів якісними підручниками та навчальною літературою Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти здійснили системні заходи спрямовані на оновлення й удосконалення підручників і навчальної літератури та своєчасне забезпечення ними навчальних закладів, що є одним із головних пріоритетів забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти.

«З метою створення якісної навчальної книги як надійного підґрунтя здобуття загальної середньої освіти Міністерством проведено всеукраїнські конкурси рукописів підручників для загальноосвітніх навчальних закладів (у 2009-2010 рр. – для учнів 10-х класів). У 2010 році розроблено та затверджено в установленому порядку Положення про Всеукраїнський конкурс рукописів підручників для учнів 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів. За результатами обговорення Положення дістало схвальну оцінку наукової та педагогічної громадськості, науковців та експертів», - розповів Міністр.





Як зазначив Дмитро Табачник, відповідно до наказу Міністерства від 17.11.2010 проведено Всеукраїнський конкурс рукописів підручників для учнів 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів, яким затверджено перелік із 66 навчальних предметів та рівнів їх вивчення, з яких було оголошено Всеукраїнський конкурс рукописів підручників для учнів 11 класу (в тому числі 51 для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання та 15 для загальноосвітніх навчальних закладів з російською мовою навчання та навчанням мовами національних меншин).

«У Конкурсі взяли участь майже 30 видавництв та окремі автори і авторські колективи, які подали 147 рукописів підручників. Найбільше рукописів підручників надійшло із світової літератури – 9, з української мови – 8, геометрії, англійської мови, фізики, хімії та історії України – по 7. Для проведення експертизи рукописів підручників до складу предметнихекспертних комісій Конкурсу наказом Інституту затверджено список із більш ніж 500 претендентів. Із зазначеного списку жеребкуванням відібрано та затверджено персональний склад предметнихекспертних комісій, до якого увійшли науково-педагогічні працівники, методисти та вчителі відповідного фаху.
Загалом, в експертизі рукописів підручників взяли участь майже 200 фахівців з усіх регіонів України»,- сказав Дмитро Табачник.

«Авторські колективи рукописів підручників налічують майже 300 осіб. До їх складу ввійшли: викладачі вищих навчальних закладів – 153 (51,3 %) особи, вчителі загальноосвітніх навчальних закладів – 55 (18,1 %) особи, науковці Національної академії педагогічних наук України – 42 (14,1 %) особи, методисти – 26 (8,7 %) осіб, науковці Національної академії наук України – 12 (4,1 %) осіб та представники інших установ – 11 (3,8 %) осіб», - поінформував присутніх Дмитро Табачник.

Міністерством здійснено всі необхідні заходи для прискорення видання підручників: проведено наради з видавництвами, що отримали державне замовлення на видання підручників, керівниками поліграфічних підприємств та перевізниками, своєчасно проавансовано видання підручників для учнів 11 класу. Порівняно з минулим роком фінансування і видання підручників розпочато на 3 місяці раніше.






Найголовніше, про що наголосив Міністр - до початку 2011/2012 навчального року, тобто до 1 вересня, державне замовлення виконано у повному обсязі, і таким чином до загальноосвітніх навчальних закладів надійде майже 5 млн 100 тис примірників, а забезпечення підручниками учнів 10-11 класів ЗНЗ здійснюється відповідно до контингенту в межах виділеного фінансування.

Понад 85 % підручників, як зазначив Міністр, вже доставлено до обласних книжкових баз, зокрема: Житомирської, Тернопільської, Львівської, Київської, Харківської, Дніпропетровської, Донецької та міста Києва.

Міністрнаголосив на тому, що станом на 25 серпня 2011 року до обласних управлінь освіти надійшло 85% від загальної кількості підручників, 1 млн примірників, так би мовити, «в дорозі». До 28 серпня 2011 року планується завершити доставку підручників до книжкових баз обласних управлінь освіти, та здійснити розподіл по загальноосвітніх навчальних закладах.
Також під час прес-конференції Дмитро Табачник вручив майбутнім одинадцятикласникам, призерам Всеукраїнських олімпіад з математики, хімії та інформатики підручники для 11 класу.







З початком нового навчального року вчителів, батьків та учнів привітала Віра Горюнова, начальник Головного управління освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Вона також подякувала Міністерству за вчасний видрук підручників та висловила сподівання, що наступного року якісно нові підручники отримають як середні, так і початкові класи.

За словами директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександра Удода, вже у цьому році планується здійснити оновлення програм та підручників для початкової школи згідно нового стандарту. Він наголосив на тому, що підручник – не єдине джерело знань, тому від імені Міністерства та Інституту учні ліцею отримали додаткову та бібліотечну літературу.




Олександр Удод акцентував увагу на тому, що пріоритетними завданнями Міністерства є впровадження в навчально-виховний процес новітніх розробок електронних та програмно-апаратних засобів навчання. Серед партнерів – компанія «Microsof Ukraine», яка надала учням Українського фізико-математичного ліцею пакет підключення до платформи «Microsof Link Education», а також інші цінні подарунки. Продукцію виробництва компанії Microsof вручила керівник освітньої програми «Партнерство у навчанні» Яна Курченко.



Учні Ліцею мали можливість взяти автографи у авторів підручників, за якими вони навчатимуться протягом року та готуватимуться до ЗНО.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України









Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024