Новини

 

Новини з географічного факультету

29.06.2011
ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
випускникам географічного факультету


Випускникам, професорсько-викладацькому складу
географічного факультету
Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Щиро вітаю студентів, професорсько-викладацький склад, усіх працівників уславленого навчального закладу з нагоди знаменної події – вручення дипломів випускникам географічного факультету.

Географічний факультет Київського національного університету впродовж багатьох років є справжньою кузнею підготовки висококваліфікованих кадрів для освітянських закладів країни, науково-дослідних, проектно-розшукових та природно-охоронних установ, картографічної, метеорологічної і гідрологічної служб України, органів державного та регіонального управління.

Своєю натхненною працею випускники факультету сьогодні визначають загальний успіх системних, структурних змін, що відбуваються в державі, стають визначальними чинниками творення нового цивілізаційного образу нашої Вітчизни. Цьому, безперечно, сприяє й те, що географія глибоко споріднена з іншими науками, органічно поєднуючи в собі природознавче й суспільне начало.

Ваш випуск - вагоме прилучення до того кадрового корпусу, який, поза всяким сумнівом, сповна використає свій інтелектуальний потенціал в служінні українському народові, на благо Вітчизни. Сучасні знання мають бути органічно поєднані у вас з високою відповідальністю, виконавською дисципліною, зосередженням зусиль на практичній організації справи.

Бажаю вам на цьому відповідальному й почесному шляху всіляких успіхів, щастя й благополуччя.

Володимир Литвин



Географи навчають молодих фахівців


На географічному факультеті проведена ХІІ міжнародна навчальна школа-семінар молодих вчених “Теорія і практика географічної конфліктології. В роботі школи-семінару взяли участь викладачі, аспіранти та студенти географічних факультетів Київського національного університету, Московського державного університету імені М.В. Ломоносова, Санкт-Петербургського державного університету, Білоруського державного університету, Тверського державного університету та Орловського державного університету.

Читали лекції та взяли участь у дебатах Олійник Я.Б. (декан географічного факультету КНУ, завідувач кафедри економічної та соціальної географії), Шувалов В.Є. (завідувач кафедри економічної та соціальної географії Росії МГУ), Молочко А.М. (заступник декана географічного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, завідувач кафедри геодезії та картографії), Ткаченко А.А (завідувач кафедри социально-економичної географії і туризму ТвГУ), Мезенцев К.В. (професор кафедри економічної та соціальної географії КНУ), Сафронов С.Г. (кафедри економічної та соціальної географії Росії МГУ, Морачевська К.А. (асистент кафедри регіональної політики и політичної географії СПбГУ), Зинов’єв А.С. (старший викладач кафедри регіональної політики и політичної географії СПбГУ), Землянський Д.Ю. (мнс НДЛ Регіонального аналізу і політичної географії МГУ).

У рамках Школи-семінару аспіранти та студенти зазначених ВУЗІВ виступили із доповідями та взяли участь у науковій дискусії.


Біля витоку Тиси

Відомо, що транскордонна річка Тиса бере свій початок від злиття Чорної та Білої Тиси північній околиці м. Рахів. Але здавна склалося так, що витік Тиси фіксується за витоком Чорної Тиси, а це ще 50 км.

Вченими Київського національного університету імені Тараса Шевченка встановлено, що початок Чорної Тиси, зокрема, і Тиси взагалі, знаходиться на південно-західному схилі гори Братківська на висоті 1265 м над рівнем моря. Саме тут історично починається велика європейська річка, хоча на радянських топографічних картах витік Чорної Тиси (Тиси) фіксувався на північних схилах хребта Свидовець за ознаками найдовшої протяжності водотоку.

Освоєння верхів'я Тиси почалося ще до Першої світової війни. Свідченням цього є будівництво австрійської військової дороги, яка вимощена бруківкою, має ряд інженерних споруд (мости, підпірні стінки) і, подекуди, збереглася донині. Дещо пізніше, перед Другою світовою війною, в цій місцині збудовано низку садиб, які слугували притулками, комендатурою, гуртожитками.

В одній з них, на висоті 916 м над рівнем моря, розміщується навчально-наукова база географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка розпочала своє функціонування в 1994 році, майже з народженням незалежної України. На той час це була напівзруйнована триповерхова будівля, де з першого поверху можна було бачити зоряне небо... Університет вклав чималі кошти в її відбудову, оснащення та утримання. На сьогодні - це провідний навчальний і науково-методичний центр у вивченні гірських територій України, тут розташована автоматична метеорологічна станція Закарпатського ЦГМ.

За період існування бази, з витоком Тиси і самою річкою ознайомилися і провели на ній дослідження понад 1600 студентів з усіх регіонів України, у тому числі понад 70 студентів закарпатців. Без сумніву, в їх пам’яті назавжди залишаться мальовничі місця, де бере початок велика європейська річка Тиса з чистою, як сльоза, водою, де стрімко здіймаються в небо вкриті незайманими лісами і полонинами Українські Карпати, де живуть працьовиті і щедрі на добро люди.

Тому зусилля всіх п'яти країн (України, Словаччини, Угорщини, Румунії і Сербії), теренами яких протікає ріка, сприяють науковим дослідженням, туристичному освоєнню і збереженню унікальної природи місцевості, де бере початок річка Тиса.


Я.Б. Олійник, декан географічного факультету, член-кор. НАГІН України, проф.
О.Г. Ободовський, заступник декана географічного факультету, проф.





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024