Новини

 

Одна вулиця – два міста

07.04.2004
“Архітектура – це застигла музика”


7 квітня всі православні відмічають велике християнське свято “Благовіщення”. Саме до цього дня талановите скульпторське подружжя Шилімові-Ганзенко присвятили відкриття своєї персональної виставки “Лист нащадкам Черкащини”, що проходить в стінах нашого університету у галереї мистецтв. Часи минають, приходять нові покоління, а минуле живе своїм паралельним життям, приховавшись у стародавніх стінах, розливаючись ледь помітним ароматом по столітнім вуличкам. Мовчазними свідками скількох подій вони стали? Скільки мандрівників пам’ятає каміння мощених доріг? Не запитуй, ім’я їм – легіон!

Два стародавніх міста Черкаси та Київ надихнули Сергія та Людмилу на створення представленого проекту. Черкаським скульпторам вдалося оживити минуле, примусити “заговорити” вулиці двох багатих історією міст. Майстри провели невипадкову паралель між Києвом та Черкасами: виявився цікавий але маловідомий факт, як в одному так і в іншому місті є вулиця, що носить назву “Хрещатик”.

Хрещатик у Черкасах з’явився ще на початку ХХ століття, коли кияни почали під Черкасами будувати дачні будинки. Протягом чотирьох років художники працювали над створенням експозиції. Спираючись на працю Тита Гаврика “Втрачені архітектурні пам’ятки”, майстри детально відтворили архітектурні будівлі та передали атмосферу давнього Києва та давніх Черкас. Кожна скульптура точно передає дух давніх-давен, і архітектурні шедеври, які було перебудовано, модерновано або взагалі знищено, можна побачити у першоствореному вигляді.

Це перша в Україні виставка скульптури з художньої кераміки. ”Перша українська ластівка”, - сказав один з гостей на церемонії почесного відкриття заходу. У центрі експозиції, розташована китайська пагода, яка символізує переплетення та гармонійне поєднання в українській культурі східних та західних елементів. Цікаво, що Людмила, народилася й виросла у Львові - українське місто з сильними західними тенденціями, а її чоловік Сергій, у співавторстві з яким було створено “Лист нащадкам Черкащини”, виходець з Казахстану, східної азійської країни. Можливо через це скульптори так явно відчули та так тонко нагадали, що Україна – багатобічне перехрестя народів та культур, перехрестя, де зустрілися «Схід» та «Захід».

Людмила Шилімова-Ганзенко член Національної спілки художників України з 1994 року, лауреат міського мистецького конкурсу «Люблю тебе, рідне місто моє», Черкаси; лауреат І Національного симпозіуму гончарства «Опішне – 2000» у номінації монументальна керамічна скульптура – ІІ премія; лауреат ІІ Національного симпозіуму гончарства «Опішне – 2001» у номінації «Професійна кераміка малих форм» – ІІІ премія, спеціальний диплом «За авангардизм», у номінації «Контакт культур» – диплом лауреата.

Сергій Шилімов – член Національної спілки дизайнерів України з 2004 року.

Неодноразово роботи митців виставлялися на виставках у Черкасах, Києві, Москві, Чигирині.

Анна Почепська,
Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024