Новини

 

Виступ академіка Національної академії України ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Л. В. Губерського на Загальних зборах НАН України 21квітня 2011року

22.04.2011

Шановний Борисе Євгеновичу!
Шановна Президіє!
Шановні учасники загальних зборів!

Загальні збори Національної академії наук України є знаковою подією для наукової спільноти нашої держави. Завдання, які будуть накреслені за підсумками цієї серйозної розмови, матимуть принципове значення і для нашого університетського колективу, який наділений статусом дослідницького.
Сучасні світові тенденції полягають у ствердженні в університетах єдності науки, освіти та інновацій. Це означає, що викладачі університету повинні бути ученими-новаторами, навчати студентів шляхом залучення їх до наукових досліджень. Саме за таких умов університети стають якісно конкурентоспроможними на світовому ринку освітніх послуг.
Ми пройшли шлях кількісного розвитку науки та освіти. Настав час перейти до якісних змін, що ґрунтуються на посиленні дослідницької складової в діяльності університету. Саме це дасть змогу реалізувати поставлене Президентом України завдання входження українських університетів у коло найвідоміших у світі.
В нинішніх умовах світової кризи на передній план виходить необхідність об’єднання ресурсів, та інтелектуального потенціалу для досягнення спільних результатів. Саме таким шляхом сьогодні ідуть і Національна академія наук України, і наш університет.
Наша співпраця отримала новий імпульс завдяки переукладеному в 2010 Договору про співробітництво. Цей договір визначив напрями співпраці Академії та Університету насамперед у трьох найголовніших сферах це: підготовка висококваліфікованих кадрів, наукові дослідження; інновації та впровадження наукових знань у практику.

Насамперед слід відзначити плідну роботу академічного відділення цільової підготовки, в рамках якої науковці академії беруть участь у навчальному процесі університету. Наприклад, у 2010 році було залучено понад 40 учених академії. Серед них академіки та члени-кореспонденти Бар’яхтар В.Г., Наумовець А.Г., Загородній А.Т., Шпак А.П., Чехун В.Ф., Кунах В.А. Яцків Я.С., Летичевський О.А., Бережанський Ю.М., Кухар В.П., Блюм Я.Б., Гродзинський Д.М., Кришталь О.О., Комісаренко С.В., Сергієнко І.В., Походенко В.Д., Руденко Л.Г., Вишневський І.М., Самойленко А.М., Магура І.С., Говорун Д.М., Івасишен О.М., Гожик П.Ф. та ін., а всього у минулому році за рахунок коштів відділення в університеті працювало 190 співробітників НАНУ, які виконали майже 24 тис. годин педагогічного навантаження.
Представники Академії беруть участь у навчальному процесі і на гуманітарних факультетах та інститутах. Тут слід відзначити плідну працю академіків В.А.Смолія, В.П.Геєця, Ю.С.Шемшученка, М.В.Поповича, Е.М.Лібанової, Ю.М.Пахомова, М.Г.Жулинського, П.П.Толочка, члена-кореспондента В.Ф.Солдатенка, та інших.
Наслідком спільної роботи є перемоги наших студентів упродовж останніх років на міжнародних олімпіадах з математики, фізики, хімії, інформатики і програмування, економіки та міжнародного права.
Учені академії керують бакалаврськими та магістерськими роботами, організовують і проводять практики, головують у Державних екзаменаційних комісіях. Так, у 2010 році Державні екзаменаційні комісії в університеті очолювали 4 академіки, 11 членів-кореспондентів і 49 докторів наук з академії.
Але, звичайно, тут є і резерви. Скажімо, в навчальному процесі беруть участь передусім фахівці академії з біології, біохімії, експериментальної і клітинної фізіології, загальної біології, фізики і астрономії, наук про Землю, математики та механіки, які працюють на природничо-математичних факультетах університету, а на гуманітарних та соціально-економічних факультетах такий вплив менш відчутний.
Наступне. Про нашу наукову співпрацю. Сьогодні наші вчені проводять дослідження в рамках 45 договорів.
Науковці університету та академії плідно працюють над виконанням таких завдань: Державних замовлень, Державних цільових програм, Програм міжнародного співробітництва, проектів Державного фонду фундаментальних досліджень тощо.
Результати досліджень та педагогічної роботи реалізуються у щорічному виданні десятків та сотень наукових статей монографій та підручників, які впроваджуються в навчальний процес.
Тематика наукових досліджень, учених університету проходить експертизу в Академії, що дозволяє конкурсній комісії університету обґрунтовано визначати напрями досліджень за кошти державного бюджету. До складу Координаційних рад комплексних наукових програм Університету входять 12 провідних учених Академії.
Академія та Університет організовують і проводять спільні наукові конференції, з’їзди, школи-семінари. Лише минулого року таких заходів було проведено більше 20.
На особливу увагу заслуговує участь науковців Академії в підготовці кадрів вищої кваліфікації. Так, наукове керівництво докторантами і аспірантами впродовж останніх трьох років здійснювали 16 академіків, 24 члени-кореспонденти, 69 докторів наук з академії. Справедливим буде відзначити плідну роботу академіків Волкова С.В., Геєця В.П., Загороднього А.Г., Єльської Г.В., Комісаренка С.В., Литвина В.М., Наумовця А.Г., Шестопалова В.М. та інших. Нині 106 співробітників Національної академії активно працюють як члени 45-ти спеціалізованих вчених рад університету.
Науковці університету мають можливість використовувати унікальне обладнання центрів академії для виконання дисертаційних досліджень і для підготовки студентами магістерських і бакалаврських робіт. Впровадженню результатів спільної наукової діяльності у виробництво сприятиме корпорація «Науковий парк Київського університету імені Тараса Шевченка», до складу якого вже ввійшли 9 інститутів Академії наук.
Наступне. Колектив університету будує нову систему підготовки кадрів, націлену на інноваційний розвиток економіки, насичення її фахівцями міждисциплінарного профілю. З цією метою нещодавно в університеті відкрито Інститут високих технологій, у якому ведеться підготовка магістрів з природничо-математичних наук. Це кращі з тих, хто за час навчання в бакалавраті добре проявив себе у науковій роботі, став лауреатом міжнародних і всеукраїнських олімпіад і конкурсів, вільно володіє іноземними мовами. В реалізації цього дуже важливого проекту ми сподіваємося на активну участь учених академії.
Заслуговують на особливу увагу новітні форми співпраці. Зокрема, створення Українсько-німецького науково-навчального центру з нанобіотехнологій, де засновниками є університет, Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького та Технічний університет м. Ільменау (Німеччина). Далі. Створено науково-дослідний відділ «Теорії та моделювання плазмових процесів» разом із Інститутом теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова. Започатковано роботу науково-дослідної лабораторії «Медичної фізики та біоколоїдних систем» спільно з Інститутом колоїдної хімії і хімії води. Науковці Академії підтримали створення в Університеті кафедри фундаментальної медицини, яка нині перебуває на стадії становлення.
На сучасному етапі значної уваги потребують наші спільні пошуки нових джерел фінансування наукових досліджень. Ми в університеті особливо відчуваємо всю гостроту цього питання, адже на фінансування науки у вищій школі України виділяється лише 6 % від загального обсягу видатків на проведення наукових досліджень. Тому так необхідним є об’єднання зусиль в отриманні та реалізації міжнародних грантів, виконанні вітчизняних та зарубіжних замовлень на наукоємку продукцію.
Ясно, що перспективи подальшого розвитку нашої співпраці лежать не лише в окреслених нами площинах. Для реалізації наукового потенціалу Академії та Університету, на нашу думку, слід вдаватися і до інших заходів; серед них – створення науково-навчальних центрів для здійснення спільних досліджень у проривних галузях; розширення й поглиблення спільної діяльності із зарубіжними партнерами; конкретизація індивідуальної роботи з найталановитішими студентами; активізація роботи по створенню спільних навчальних підручників тощо.
Шановні колеги! Колектив університету щиро вдячний усім співробітникам академії, особисто Вам, Борису Євгеновичу, за нашу співпрацю. Ми впевнені, що наша подальша діяльність дасть новий поштовх розвитку вітчизняної науки та підвищенню якості підготовки висококваліфікованих кадрів для української держави.
Дякую за увагу!



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024