Новини

 

День пам’яток історії та культури

18.04.2011
18 квітня в Україні відзначається День пам’яток історії та культури, встановлений «…на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури…» згідно з Указом Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99.
Цей «український» День не випадково співпадає з Міжнародним Днем пам'яток і визначних місць., встановлений у 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО і відзначається з 1984 року.
У Європі до історії ставляться дуже дбайливо, там зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Наприклад, у Франції проводять відновлювальні роботи ландшафтів пам’ятних місць після археологічних розкопок, а на півночі Англії, у практично незайманому вигляді збережений Адріанов вал, що простягнувся на 117 кілометрів, побудований при римському імператорі Адріані для охорони північних рубежів Імперії. Відоме і шанобливе ставлення європейців до пам’яток історії освіти і науки. .
Проблеми цієї галузі, яка по великому рахунку зачипає кожного свідомого українця, обговорювалися 14-15 квітня ц.р. на Міжнародній науковій конференції «Методичні проблеми пам’яткоохоронних досліджень».. Піднімались питання інтеграції сучасного законодавства в сфері охорони культурної спадщини, історико-культурної цінності буферних (охоронних) зон пам’яток, важливість збереження традиційного характеру історичного середовища пам’яток, управління історичними місцями та захисту їх від незаконних будівельних та земляних робіт. Були представлені дослідження пам’яток різних типів багатьох регіонів України, розглянуто досвід деяких Європейських країн та країн пострадянського простору у сфері охорони культурної спадщини. Серед іншого було піднято питання про необхідність глибокого вивчення, опису та збереження рухомих та нерухомих пам’яток історії освіти і науки – університетської спадщини.
Наш університет використовує у своєму щоденному житті декілька пам’яток, визнаних фахівцями і занесених до «Зводу пам’яток історії та культури України». Це
- Будівля Університету Св. Володимира (мур., 1837 - 1843 рр., вул. Володимирська, 60),
- Обсерваторія Київського університету (мур., 1841 - 1845 рр., вул. Обсерваторна, 3)
- Будинок ректора Київського університету (мур., сер.19 ст., вул. Володимирська, 64)
- Будинок бібліотеки Київського університету (мур., 1940 р., вул. Володимирська, 58)
Було б доречним якнайширше популяризувати ці пам’ятки, частіше на них звертати увагу як в самому університеті так і в суспільстві, вивчати їхню історію заради їхнього подальшого збереження.
учасниця конференції
Лілія Казанцева
Астрономічна обсерваторія



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024