Новини

 

Звіт з науково-практичної конференції

01.04.2011

"V щорічні читання з проблем інтелектуальної власності"

31 березня 2011 року на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулися V щорічні читання з проблем інтелектуальної власності, присвячені пам’яті Опанаса Андроновича Підопригори. На конференції були присутні видатні науковці з провідних навчальних закладів України, серед яких О.В. Кохановська, Р.А. Майданик, Є.О. Харитонов, О.І. Харитонова, І.В. Спасибо-Фатєєва, Ю.М. Капіца , Г.О. Андрощук та інші.
Від організаторів конференції слово мали професор кафедри цивільного права юридичного факультету Кохановська О. В. та завідувач кафедри цивільного права Майданик Р.А. Вітальне слово також проголосила директор науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Орлюк О.П, яка представила науковий доробок Інституту за останній рік і презентувала нові праці та видання на огляд учасників конференції. Серед привітань очільне місце зайняло висловлення подяки та пошани чудовій людині та видатному науковцю Опанасу Андроновичу Підопригорі, так як це вже були 5 читання з проблем права інтелектуальної власності, які присвячені великому вченому.
Першою з доповіддю виступила О.В. Кохановська, яка значну частину свого виступу присвятила постаті Опанаса Андроновича в розвитку права України, його значного внеску в науку в цілому та в розвиток цивільного права та права інтелектуальної власності зокрема. Олена Велеонінівна розповіла про життєвий шлях О.А. Підопригори та зазначила, що Опанас Андронович став вчителем для багатьох сучасних науковців і викладачів та залишився видатною особою в очах студентів та молодих вчених.
Наступними слово мали представники Одеської школи права - Євген Олегович Харитонов та Олена Іванівна Харитонова. У своїй доповіді Євген Олегович розкрив причини виникнення дискусії з приводу теорії виключних прав на інтелектуальну власність, а Олена Іванівна звернула увагу аудиторії на визначення інтелектуальної власності як повноцінного інституту цивільно права.
Далі до слова була запрошена І.В. Спасибо-Фатєєва, яка намагалась донести до слухачів питання проблем недійсності прав інтелектуальної власності та провести порівняльний аналіз недійсності документів, дій та прав.
Дуже цікавим був виступ Ю.М. Капіци, присвячений відмінностям політики та підходів країн СНД та держав-членів ЄС з гармонізації законодавства у сфері інтелектуальної власності. Юрій Михайлович зазначив причини невідповідності українського законодавства європейським стандартам, окреслив європейський вектор для країн СНД у питанні встановлення відповідності законодавства та привів багато прикладів з практики зарубіжних країн і їх розвитку законодавтва у цій сфері.
Андрощук Г.О. розповів про роботу над новими законопроектами у сфері інтелектуальної власності, зазначив про громадську зацікавленість у цій сфері та акцентував увагу на необхідності усунення прогалин в законодавтві та прийнятті нових актів на міжнародному рівні.
Не обійшлося на конференції звичайно і без питань, що стосуються захисту прав інтелектуальної власності в мережі інтернет. На цьому зосередив увагу учасників конференції Макода В.Є. У своєму виступі Володимир Євгенович зазначив про проблему піратства в інтернеті та визначення відповідальності за порушення в цій сфері.
Надзвичайно цікавою була доповідь О.Ю. Кашинцевої з приводу технік нейролінгвістичного програмування особи як об’єкта права інтелектуальної власності. Дослідження цього питання є дуже актуальним на сучасному етапі розвитку суспільства. Оксана Юріївна зазначила, що ця сфера потребує плідної співпраці психологів та юристів задля якомога повного забезпечення інструментарію регулювання цього питання.
Тема судової експертизи як одна з провідних у сфері дослідження питань інтелектуальної власності, була представлена Ю.Г. Охромеєвим, який розповів про експертизу винаходів і корисних моделей. Доповідь Юрія Геннадійовича викликала дискусію серед учасників, особливо з приводу визначення винахідницького рівня у винаходів та можливостей його оцінки.
Неможливо говорити про право інтелектуальної власності без його закріплення та реалізації. Цю тематику розвинув Кодинець А.О., який у своєму виступі розповів багато цікавого про договори у сфері інтелектуальної власності та правову регламентацію цього питання у цивільному кодексі та спеціальному законодавстві.
Безумовно усі доповіді виголошені на конференції були надзвичайно цікавими, актуальними та торкалися найважливіших та проблемних питань у сфері інтелектуальної власності. Навколо питань, що піднімалися на конференції розвивалася дискусії, учасники задавали запитання, а магістри і студенти отримали безцінний досвід спілкування з видатними науковцями та мали можливість вислухати видатних вчених і сформувати для себе певний багаж знань у сфері права інтелектувальної власності.
Наостанок учасники конференції висловили свою подяку організаторам конференції за створення чудової, дружньої атмосфери, що стало вже гарною традицією кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Хочеться висловити подяку усім учасникам конференції за виявлену цікавість та плідну працю, а також побажати натхнення та подальших здобутків у їх професійному житті.

Звіт підготований
Науковим товариством студентів та аспіратнів
Юридичного факультету


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024