Новини

 

Для чого їздять на конференції

30.03.2011
З 21 по 25 березня в Університеті проводилась міждисциплінарна конференція Шевченківська весна`2011 (ShV`2011), у рамках якої факультет приймав секції „Інформатика та комп’ютерні науки” і „Прикладна математика та системний аналіз”.

„Весна” проводилася вже всьоме, але цього року засідання „кібернетичних” секцій відбувались „на камерній сцені” – лише 15 доповідей. Так сталося тому, що незадовго до ShV`2011 частину наукових „вершків” вже зібрала інша конференція із не менш інтригуючою назвою – TAAC`2011.

TAAC`2011 означає „Теоретичні та прикладні аспекти кібернетики”. Конференцію організувало НТСА факультету спільно із викладачами й адміністрацією, Інститутом кібернетики та Інститутом програмних систем. Незважаючи на те, що TAAC проходила вперше, для неї в законі про млинці й коми́ спрацював виняток. Мабуть, так трапляється завжди, коли все ретельно продумано й передбачено організаторами.

У рамках конференції відбулися засідання трьох секцій: „Інформатика та комп’ютерні науки”, „Прикладна математика” та „Системний аналіз”. Загалом у них взяли участь 108 молодих людей із 13 країн світу, навіть із таких екзотичних, як Велика Британія. Учасники представляли 34 університети й навіть 4 науково-дослідних інститути.

Окрім засідань секцій, відбулися три відкриті лекції: „Функціональне програмування на F#” (Андрій Терехов, директор департаменту стратегічних технологій „Майкрософт Україна”), „Розпізнавання облич для розширеної реальності та управління медіа” (Юрій Мусатенко, технічний директор компанії Viewdle) та „Паралельне програмування в .NET” (Олександр Манжула, інструктор Microsoft Innovation Center).

Гучні назви посад та імена доповідачів справдили найкращі очікування слухачів. Та не найкращі очікування справдили гучні назви компаній – із вуст деяких доповідачів вони лунали надто часто. Ясно, що без цього ніяк.

Лекції та засідання секцій могли відвідувати всі охочі – як охочі послухати, так і охочі легально пропустити пари. Втім, судячи з атмосфери, яка панувала на TAAC, перших було набагато більше, ніж останніх. До слова про атмосферу. Організатори, започатковуючи конференцію, присвятили її пам’яті засновника інституту кібернетики НАН України, фундатора факультету кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академіка АН СРСР, АН УРСР Віктора Михайловича Глушкова.

Для учасників серйозні наукові виступи були „розбавлені” екскурсіями по Києву та грандіозною завершальною вечіркою в національному стилі. Адже люди їздять на конференції не лише для того, щоб зачитати свою доповідь. А можливо, і зовсім не для того.

Посилання на сайти конференцій:
http://taac.org.ua
http://shv.univ.kiev.ua/

Ігор Кумейко


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024