Новини

 

Робоча зустріч на фізичному факультеті

25.03.2011
24 березня на фізичному факультеті відбулася робоча зустріч керівництва Університету в складі ректора Губерського Л.В., першого проректора Закусила О.К., проректора з наукової роботи Григорука В.І., проректора з науково-педагогічної роботи Бугрова В.А., проректора з адміністративно-господарської роботи Потапенка К.К. з адміністрацією та завідувачами кафедр фізичного факультету.
Леонід Васильович та проректори відвідали Центр колективного користування «Атомна силова мікроскопія та зондові нанотехнології» – один із кількох в Україні. Атомний силовий мікроскоп було придбано, встановлено та запущено в дію у 2008 р. за кошти, виділені університетом для фізичного та радіофізичного факультетів. З роботою Центру присутніх ознайомив його науковий керівник, доцент кафедри оптики Кондратенко С.В. Основне питання, що обговорювалося під час вельми жвавої дискусії, – завантаженість роботою унікального наукового обладнання фахівцями двох факультетів, та підвищення ефективності його використання. Зараз на мікроскопі проводяться вимірювання близько 4-5 годин щодня, невелика частина вільного часу йде на його тестування і ще менша – на профілактичні заходи. Керівництво університету запропонувало залучати для проведення досліджень фахівців хімічного та біологічного факультетів, а також установи НАН України.
Із роботою низки навчальних лабораторій керівництво ознайомив завідувач кафедри загальної фізики М.О. Боровий. Ці лабораторії забезпечують виконання комплексу лабораторних робіт з курсу загальної фізики для студентів геологічного, географічного, механіко-математичного, хімічного та біологічного факультетів. Тут функціонує чотири лабораторних практикуми з основних розділів фізики: механіки, молекулярної фізики, електрики, оптики, атомної та ядерної фізики. В цих практикумах студенти виконують 39 лабораторних робіт, що за змістом охоплюють розділи курсу фізики для студентів цих факультетів. Ці практикуми були значною мірою переоснащенні сучасним навчальним устаткуванням у 2008 році, кошти на яке були виділені університетом для фізичного факультету. Щорічно лабораторний цикл виконує близько 1100 студентів університету. При обговоренні стану справ, було відзначено позитивну динаміку у переоснащенні практикумів факультету, а серед проблем для вирішення головну увагу було приділено ремонту підлоги в лабораторному корпусі фізичного факультету, та кімнат у практикумах.
Завідувач кафедри астрономії, проф. Івченко В.М. розповів про наукову та навчальну діяльність науково-дослідної лабораторії ВІРГО, що є спільним проектом фізичного факультету і Астрономічної обсерваторії Університету та Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова і Головної астрономічної обсерваторії НАН України. Лабораторія була започаткована у 2005 році на кошти гранту Швейцарського національного наукового фонду за підтримки Центру обробки даних супутника INTEGRAL. Її метою є надання українським вченим та студентам доступу до експериментальних даних з астрофізики високих енергій та космології, а також необхідного програмного забезпечення. Ресурси ВІРГО є складовою навчального процесу на факультеті при виконанні лабораторних робіт, кваліфікаційних робіт на здобуття ОКР бакалавр та магістр, а також при виконанні міжнародних наукових проектів та підготовці дисертаційних робіт. Під час обговорення стану справ у цій лабораторії було акцентовано увагу на її ролі у міжнародному співробітництві та кооперації.
В залі засідань Вченої ради фізичного факультету відбулася ділова розмова, у якій було розглянуто проблеми, що стоять перед Університетом і фізичним факультетом зокрема, та обговорено шляхи їх розв’язання. Декан факультету проф. Макарець М.В. підкреслив, що на сьогоднішній день основними проблемами факультету є відкриття нових спеціальностей, отримання коштів за рахунок наукових досліджень та впровадження їх результатів, а також набір студентів.
За останні двадцять років на факультеті було відкрито дев’ять перспективних спеціалізацій, а дві – закрито. На сьогодні факультет має два напрями підготовки, п’ять спеціальностей і сімнадцять спеціалізацій, на десять з яких йде набір щороку. Всі вони забезпечені методичною літературою, для них створена лабораторна база на факультеті та в інститутах НАН України, а відповідний викладацький корпус обов’язково включає фахівців найвищої кваліфікації. Такий підхід дозволяв, з одного боку, реагувати на потреби НАН України і готувати фахівців, які конкурують на світовому ринку, а з другого боку – мінімізував бюрократичну роботу. Але зараз новий класифікатор спеціальностей та правила його дії відносять частину спеціалізацій факультету до напрямів підготовки, яких не має він, а подекуди, навіть, Університет. Це створює проблему для їх об’єднання у відповідні сучасні спеціальності, яку факультету важко ров’язати без допомоги Університету.
Упродовж останніх років показники міжнародного наукового співробітництва вчених, аспірантів та студентів факультету завжди займають чільні місця в Університеті. Левова частина фінансується за рахунок закордонних партнерів, разом з якими виконуються наукові роботи, розробляються проекти, виграються гранти. Кошти, що надаються на таку роботу, за неповними підрахунками, у кілька разів перевищують об’єм договірних тем, які вдається заключити на українському ринку. Оскільки фундаментальні дослідження, що , в основному, виконуються на факультеті, зазвичай, мають наднаціональний характер, то було б логічно брати ці кошти до уваги. Але на сьогодні, існуючі загальні правила не дозволяють включити їх у розрахунок ефективності наукової роботи. Це створює другу проблему, яку факультету неможливо подолати без допомоги Університету.
У своєму виступі ректор Л.В. Губерський зупинився на проблемах Університету і факультету, що потребують вирішення, а саме: підвищення ефективності аспірантури; проведення профорієнтаційної роботи серед учнів середніх шкіл; підпорядкування Університету Українського фізико-математичного ліцею; проведення літніх шкіл для вчителів фізики для підвищення рівня викладання в середній школі. Особливу увагу слід приділити вступній компанії, залученню до її проведення всіх кафедр, а не лише кількох співробітників, активній роз’яснювальній роботі серед абітурієнтів під час подачі документів. У цьому ж контексті вкрай важливою є робота по відкриттю нових сучасних спеціальностей, що підвищить привабливість факультету для молоді.
Перший проректор О.К. Закусило звернув увагу факультету на те, що за останні три роки лише три випускники аспірантури стали викладачами, хоча середній вік викладачів факультету один із найбільших в Університеті. Тому необхідно створити кадровий резерв, та залучати до роботи більше молодих викладачів і наукових співробітників. Також він зазначив, що рішення вченої ради Університету про перерозподіл штатних ставок на факультетах та в інститутах у відповідності до кількості студентів за кілька років дозволить зробити більш рівномірним педагогічне навантаження.
Проректор з наукової роботи В.І. Григорук позитивно оцінив роботу НДЧ фізичного факультету, що займає провідні позиції в Університеті по кількості наукових публікацій в закордонних фахових виданнях. Він акцентував увагу на проблемі підвищення економічної ефективності наукових досліджень.
Проректор з науково-педагогічної роботи В.А. Бугров в цілому позитивно оцінив навчальну роботу на факультеті, відмітив зростання академічної успішності на факультеті. Він також вказав на недоліки, які існують в розподілі педагогічного навантаження по кафедрах і наголосив на необхідності їх усунення.
В обговоренні взяли участь. Акад. НАНУ Булавін Л.А. розповів про випущені на очолюваній ним кафедрі монографії з молекулярної та медичної фізики, та серію підручників з курсу загальної фізики, випущені на факультеті під його редакцією, і вказав на необхідність забезпечення вищої школи підручниками, створеними провідними фахівцями держави. Він також зазначив, що доцільно ввести розподіл випускників-студентів за держзамовленням, що дозволить регулювати їх набір на спеціальності. Член-кор. НАНУ Макара В.А. зупинився на проблемі фінансування спільних з Академією досліджень та на проблемах, пов’язаних з організацією роботи технопарку. Проф. Ящук В.М. відмітив складнощі, що існують при отриманні українських грантів на наукові дослідження та на необхідності зарахування в результати економічної діяльності факультету отримані гранти на закордонні відрядження та наукові дослідження. Проф. Івченко В.М. зупинився на проблемі затребуваності в Україні фахівців, яких готує факультет, їх умовах праці, перспективах росту та вирішення їх проблем.
Підводячи підсумок робочої зустрічі ректор Л.В. Губерський відзначив значний внесок факультету у наукову роботу Університету, зокрема в галузі фундаментальних досліджень. Він наголосив, що Президентом України поставлено завдання введення кількох провідних вишів країни до числа ста найкращих у світі, а у міжнародних рейтингах наукові результати вишу складають більшу частину його ваги. Про необхідність зростання фундаментальної науки Президент України наголошував нещодавно і на засіданні Ради з гуманітарних питань. Все це ставить перед факультетом надзвичайно важливі завдання в науковій, навчальній і кадровій сферах, для вирішення яких потрібні згуртовані дії всього колективу, принциповість і відкритість в обговоренні та виборі шляхів і методів їх вирішення, а особливо при доборі відповідних фахівців. Ректор висловив надію, що факультет впорається із цими завданнями і вирішить всі проблеми, які виникають у його роботі.
При обговоренні результатів робочої зустрічі її учасники від факультету висловили думку, що поставлені перед факультетом завдання піддаються колективному вирішенню, а запорукою цього будуть професійні якості його співробітників, та отриманий кредит довіри з боку Університету.




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024