Новини

 

На юридичному тепер знають все про космічне право

24.03.2011
21 та 23 березня 2011 року на юридичному факультеті були прочитані лекції академіком НАН України доктором юридичних наук, професором, директором Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Юрієм Сергійовичем Шемшученком.
Студенти разом з професорами, викладачами та аспірантами кафедри трудового, земельного і екологічного права мали можливість прослухати дві лекції на тему: “Міжнародне космічне право”.
На першій лекції Юрій Сергійович розповів про історію зародження та розвитку даної галузі міжнародного права, про вчених які були в авангарді та тих, хто продовжує працювати у даному напрямку досліджень, звернув увагу на ряд наукових робіт по даній проблематиці, що з'явилися в Україні за останні 10 років, відзначив важливість роботи по інкорпорації законодавства в галузі міжнародного космічного права, що її провів Інститут держави і права ім. В.М. Корецького під безпосереднім його керівництвом.
Далі у своїй лекції професор приділив увагу висвітленню питань поняття міжнародного космічного права, навів перелік основних джерел, що складають базу міжнародно-правового регулювання відносин даної галузі, проаналізував питання делімітації повітряного та космічного простору, геостаціонарної орбіти та їх правових режимів.
На другій лекції академік Шемшученко Ю.С. привернув увагу присутніх на проблеми правового режиму Місяця та інших небесних тіл, на міжнародно-правові засади запобігання техногенного забруднення космічного простору, на питання недопущення розміщення у космосі зброї масового знищення, ядерної безпеки та зупинився на деяких аспектах міжнародно-правової відповідальності за шкоду, завдану космічними об'єктами.
Жвавий інтерес та запитання викликали наведені лектором факти про продаж мільйонам громадян по всьому світу сертифікатів на право власності на ділянки поверхні на Місяці, що є, на його думку, “шахрайством”, оскільки Місяць є загальною спадщиною людства і не може бути ніким привласненим з урахуванням дії міжнародно-правового принципу непривласнення Місяця та інших небесних тіл.
Виступ професора Шемшученка Ю.С. викликав неабиякий інтерес аудиторії і, одразу по завершенні, лектор відповів на всі запитання студентів, які виявили цікавість до проблем міжнародного космічного права. Студентка магістратури вручила Юрію Сергійовичу квіти з вдячністю від слухачів, а Юрій Сергійович подякував аудиторії за цікаву зустріч та побажав усім гарного весняного настрою.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024