Новини

 

Україна-Японія-Польща – світовий контекст інформаційно-технічної освіти

19.03.2004
Польсько-Український проект фінансований Урядом Японії

Варшава та Київ, 18 березня 2004 року. Програма розвитку ООН (ПРООН), Уряди Японії, Польщі та України започатковують новий трирічний проект "Співробітництво в сфері розвитку інформаційних технологій" вартістю 350 тисяч доларів США. Цю ініціативу підтримує й фінансує Уряд Японії, направлено на популяризацію отримання дистанційної освіти та створення мережі центрів дистанційної освіти в університетах України.

Протягом дворічного підготовчого періоду, для таких центрів в Україні, буде закуплено необхідне обладнання, будуть укладені робочі контракти з викладачами і підготовлені до використання пілотні курси. Це дозволить першим студентам розпочати навчання в 2005 році. ПРООН виконує управління проектом разом з Польсько-японським інститутом інформаційних технологій. Приєднуються також університети України, Уряди Польщі, Японії й України, які об’єднують спільні проекти: "Охоплення" в Польщі ("Umbrella Project") та "Інноваційний трамплін: ІКТ для процвітання України" в Україні.

У сфері інформаційних технологій Японія є однією з найбільш розвинених країн у світі, а особливо, - це стосується розробки програмного забезпечення та мультимедійних технологій, Передача японської технологій та досвіду зробить навчання більш ефективним і сучасним.

"В Україні має бути використаний польський досвід, набутий Польсько-японським інститутом інформаційних технологій, де буде надано технологічну платформу і повний пакет дидактичних матеріалів, використаних у Польщі", - сказав Єжі Павло Новацкі, Президент Польсько-японського інституту інформаційних технологій.

Ключовою структурою в процесі передачі ноу-хау в Україні за фінансової підтримки Японії буде виступати Польсько-японський інститут інформаційних технологій . Ця тристороння ініціатива доповнює низку гарних прикладів взаємодії між країнами в рамках співробітництва Схід-Схід , що використуватиметься, як інноваційна схема діяльності регіону в рамках реалізації міжнародного проекту.

Хоча Польща не може надавати більш значну фінансову допомогу через обмежені бюджетні можливості, вона може поділитися досвідом і ноу-хау з тими країнами, в яких передача технологій сприятиме сталому розвитку. Це також є засобом зміцнення транскордонного співробітництва із сусідніми країнами.

Зростає Україні потреба в збільшенні кількості спеціалістів з навичками програмного забезпечення для бізнесу, які б вільно володіли англійською мовою. Цей проект дистанційного навчання, який став результатом співробітництва між університетами, дає можливість для спільної розробки високоякісних навчальних програм з комп'ютерних технологій. Як наслідок - більший випуск спеціалістів в цій галузі.

Тристороннє співробітництво відповідає восьмій Цілі розвитку тисячоліття "Розвивати глобальне партнерство задля розвитку" і надає Україні підтримку у досягненні її власних Цілей розвитку тисячоліття, особливо в напрямку зменшення бідності та досягнення цілі надання якісної освіти впродовж життя.

ОСНОВНІ ПАРТНЕРИ ПРОЕКТУ

Уряд Японії з 1989 року надає підтримку Польщі в трансформуванні попередньої економічної системи на ринкову економіку. За період включно і 2002 рік, через представництво Японської агенції з міжнародного співробітництва (ЛСА) Японія надали Польщі технічну допомогу в обсязі 70 мільйонів доларів США. В рамках співробітництва працювало більше, ніж 200 експертів та інженерів з Японії та близько 90 стажерів; в Японії пройшли стажування більше, ніж 750 осіб; було зроблено внесок у вигляді обладнання, проваджувались набуті дослідження.

З 1989 року було започатковано Партнерський фонд (the Counterpart Fund) з коштів, які були отримані з продажу пшеничного борошна, яке подарувала Японія Польському Уряду. Таким чином, Фондом було профінансовано 36 проектів, які зробили внесок у економічний та соціальний розвиток, в розробку програм на отримання спеціалізації та ступеня магістра. Інститут співпрацює з багатьма установами в ЄС, США та Польщі (Центр японського мистецтва і технології, Польсько-японський інститут інформаційних технологій, проект ПРООН "Охоплення" (Umbrella Project) та інші).

Польсько-японський інститут інформаційних технологій (РЛІТ) було засновано у 1994 році в рамках міжурядової угоди між Польщею та Японією. На сьогодні, він є одним з провідних приватних польських університетів. Впродовж своєї діяльності, інститут отримав таку фінансову допомогу від уряду Японії:
• 1994 - 2003: в рамках міжурядової угоди Польщі та Японії - грант розміром 3,3 мільйона доларів США з Японського партнерського фонду (the Japanese Counterpart Fund)
• 1996-2001: п"ятирічний проект підтримки діяльності Інституту під егідою Японської агенції з міжнародного розвитку (ЛСА) - 5,5 мільйонів доларів США
• 2002 - 2005: проект ЛСА (продовження попереднього проекту) - 0,5 мільйона доларів США
• 1999 - 2004: проект ЛСА (передача інформаційних технологій країнам Східної та Центральної Європи - 0,4 мільйона доларів США
• 2005 - 2008: "Створення при Інституті Центру навчання ІКТ для країн Східної та Центральної Європи" (в стадії розробки)

Програма розвитку ООН (ПРООН) є глобальною мережею розвитку ООН, яка надає країнам знання, досвід та ресурси задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. Ми співпрацюємо з 166 країнами світу, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв'язання глобальних та загальнонаціональних проблем розвитку. Для подолання цих труднощів вони звертаються до представництв ПРООН та до нашого широкого кола партнерів.

Представництво ПРООН у Польщі відкрилося у Варшаві у 1990 році. Загальною метою програми діяльності ПРООН у Польщі на період 2004-2005 років стає підтримка успішного завершення інтеграції Польщі до Європейського Союзу, а також сприяння розвитку, особливо уздовж нових кордонів ЄС на північному сході та на сході Польщі. Програма розвитку складається з трьох компонентів: залучення суспільства до процесів вдосконалення державного управління, забезпечення сталості довкілля, зміцнення ролі Польщі як партнера у сфері розвитку, [www.undp.org.pl]

Представництво ПРООН в Україні працює з 1992 року. У Другій Рамковій угоді про співпрацю (The Second Country Cooperation Framework), що її було укладено між ПРООН та урядом України на початку 2002 року, особливу увагу приділено проблемі людського розвитку в Україні. У підґрунті цього документу - три взаємопов'язані напрямки програмної діяльності: 1) доброчесне державне управління; 2) людський розвиток і людська безпека; 3) захист навколишнього середовища та сталий розвиток.

Спільна програма ПРООН, Уряду України, наукових кіл, бізнес-структур та НДО "Інноваційний трамплін: ІКТ для процвітання України" з успіхом працює з 2001 року і зосереджує свої зусилля на питаннях державної політики, розвитку доступу та послуг в сфері ІКТ (www.un.kiev.ua).
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024