Новини

 

Лекція з європейського права відбулася «вдома»

18.02.2011
Зовсім нещодавно, 15 лютого, двері «другої домівки» студентів юридичного факультету – гуртожитку № 5 – широко відкрилися задля теплого прийому пана Ріккардо Менгі - професора Дюссельдорфського університету імені Хайнріка Хайна, спеціаліста в галузі Європейського та Міжнародного публічного права. Невпинне прагнення до здобуття якісно нових знань та вражень, бажання набути специфічні професійні навички, «запастись» безцінним досвідом спілкування та комунікації – все це та багато іншого на один вечір зі стін рідного Червоного корпусу перенеслося до настільки ж звичних стін гуртожитку. Адже саме тут найактивніші та найзаповзятливіші студенти мали змогу бути присутніми на лекції поважного професора, пройнятися думками та проблематикою наукового дослідження, захопитися власними ідеями, отримати відповіді на серйозні й актуальні запитання, як то кажуть «з доставкою додому» - в капцях та затишній домашній атмосфері в буквальному розумінні цих слів. Хоча, студентам-організаторам такого незвичного для всіх заходу довелося добре попрацювати аби перетворити одне з приміщень гуртожитку на справжній конференц-зал з усім необхідним обладнанням та відповідними умовами.
Тематика публічної лекції – «Організація процесу прийняття рішень органами Європейського Союзу» стала цікавою як для новачків у здобутті юридичної професії - студентів молодших курсів -, так і для студентів-магістрів, що володіють неабияким багажем знань, але із задоволенням взяли участь у заході з метою його подальшого наповнення. Основними питаннями, що були розглянуті у ході зустрічі стали такі: система органів Європейського Союзу, що бере участь у прийнятті рішень; організація процесу прийняття рішень; дослідження самого процесу та проблем, з якими стикаються відповідні суб’єкти під час досягнення згоди; принципи, що ними керуються уповноважені органи здійснюючи законодавчу діяльність тощо.
Проте, ні досвід та професійні знання шановного гостя, ні ентузіазм та зацікавленість студентів не мають меж. Саме тому лекція була продовжена надзвичайно гострою та цікавою дискусію щодо аспектів діяльності ЄС, що особливо «непокоїли» майбутніх юристів. Зокрема, були оговорені такі «делікатні» питання, як зайняття найвищих адміністративних посад в системі органів представниками найменших країн, прийняття до Союзу та опіка країн, що мають порівняно слабкі економічні показники, причини небажання окремих країн вступати до ЄС, погляди щодо перспективи «розширення кордону» союзу європейських держав. Звісно ж не оминуло дану дискусію і обговорення можливості вступу України до європейського альянсу…
Молоді правники залишилися задоволеними проведеним заходом, високо оцінили рівень наукового навантаження лекції та відкриту атмосферу дискусії. Найприємніші враження залишив і сам пан Менгі, що запам’ятався студентам як надзвичайно харизматична, талановита, професійно досвідчена особистість, з тонким почуттям гумору та вмінням знаходити контакт з аудиторією, створюючи атмосферу рівних відносин викладача та студента і залишати приємні спогади від спілкування.
Отже «пілотний проект» організований студрадою гуртожитку юридичного факультету вдався на славу. Знання здобуті, враження та емоції отримані, звичний вигляд приміщенню-«конференц-залу» повернено, а молоді юристи із задоволенням чекають на новий подібний захід.













Бадовська Степанида, студрада
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024