Новини

 

З виступу ректора університету академіка Леоніда Губерського на засіданні Вченої Ради 25 січня 2011 року

27.01.2011
Прем’єр-Міністр Р.Т.Ердоган є однією із найяскравіших постатей у новітній турецькій історії. За загальним визнанням, жоден з турецьких політиків, після засновника новітньої турецької держави Ататюрка, не зумів здійснити такі масштабні перетворення в країні.
Особливу увагу уряд Прем’єр-Міністра приділяє розвиткові освіти в Туреччині. За період 2002-2009 років кількість університетів збільшилась вдвічі. Фінансування державою вищої освіти зросло більше, ніж втричі і складає понад 7,5 млрд. доларів США. Завдяки підтримці пана Р.Т.Ердогана поширюється міжнародна співпраця університетів Туреччини з вищими навчальними закладами світу.
Сьогодні приємно відзначити, що в цьому процесі бере участь і наш Університет. Співробітництво передбачає навчання студентів, стажування аспірантів, наукові дослідження професорів, проведення спільних наукових конференцій тощо. Завдяки сприянню турецьких колег, впродовж вже 20 років вивчається турецька мова нашими студентами.
У 1995 році було створено кафедру тюркології, на якій підготовлено понад 150 фахівців тюркології, які працюють у дипломатичних та інших установах Туреччини і України. І цей процес набуває подальшого розвитку. Сьогодні на відділенні навчається понад 80 студентів, які мають можливість слухати лекції носіїв мови і проходити стажування в турецьких університетах. Викладачами кафедри вперше в історії України укладено українсько-турецький словник.
Сьогодні наш університет тісно співпрацює з університетами Турецької Республіки: Університет Газі (м. Анкара), Кавказький університет (м. Карс), Анкарський університет (м. Анкара), Університет Фатіх (м. Стамбул).
Міжнародному визнанню кафедри тюркології нашого Університету, налагодженню наукових зв’язків з провідними установами та університетами України і Туреччини сприяло і відкриття Турецького центру інформації та досліджень.
В наших планах передбачається розширення такої співпраці. Водночас ми підтримуємо поширення вивчення української мови в університетах Туреччини.
Щорічно група наших професорів Університету бере активну участь в роботі заснованої в Стамбулі у 1998 році Міжнародної громадської організації «Платформа «Діалог Євразії», яка сприяє порозумінню між народами. В березні цього року на базі нашого Університету, під егідою цієї організації, буде проведено 1-й етап міжнародної наукової конференції, присвяченої 20-й річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною і Турецькою Республікою, а 2-й етап цієї конференції пройде в кінці квітня на базі Університету Газі в Анкарі.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024