Новини

 

Рішення Господарського суду Києва

23.01.2011
Міністерство освіти через суд домоглося розірвання інвестиційного договору між Київським Національним університетом ім. Т. Г. Шевченка та будівельною фірмою Т.М.М. про масштабну забудову на території вузу.

Господарський суд Києва прийняв це рішення наприкінці грудня 2010 року, визнавши незаконною домовленість сторін від 2003 року про пайову участь у будівництві житлових будинків загальною площею 80 тис. кв. м. - 85 тис. кв. м. на землях університету в Києві.

Цей договір передбачав будівництво житлових будинків з приміщеннями громадського призначення та реконструкції обсерваторії з розміщенням телескопів по покрівлі по вул. Обсерваторній у Шевченківському районі Києва, а також будівництво житлових будинків в комплексі із соціальною інфраструктурою в межах вулиць Ломоносова, Васильківської і Софії Ковалевської в Голосіївському районі столиці.

Загальна площа забудови складає близько 8,5 га, з яких понад 6 га Університет надав під забудову в Голосіївському районі, решта - у Шевченківському.

Спочатку, згідно з додатковою угодою № 1 від 2003 року, Київський Національний університет ім. Т. Г. Шевченка та будівельна фірма Т.М.М. розподілили свої частки в забудові так: ТОВ «Т.М.М.» повинно було отримати 83% площі забудови, Університету -17% від загальної площі збудованих споруд.

У 2008 році сторони переграли і прийняли замість додугоди № 1 додаткову угоду № 2. Ним передбачалося зменшення частки університету до 9,5% і, відповідно, збільшення частки будівельної фірми до 90,5%.

Міністерство освіти і науки, яке очолює Дмитро Табачник, звернулося до суду ще влітку 2010 року. Позивач зазначив у своїй судовій скарзі, що спірний договір, і додаткові угоди до нього «порушують інтереси держави в особі Міністерства освіти і науки України в галузі вищої освіти, забезпечення державних гарантій належного функціонування вищих навчальних закладів».

Також Міністерство зажадало визнати недійсним рішення Київради, прийняте влітку 2004 року, про передачу землі, призначеної під забудову, фірмі Т. М. М.
Розгляд судової справи по суті відбулося лише в грудні 2010 року. Господарський суд встановив, що договір між Київським Національним Університетом і фірмою Т.М.М. був укладений з порушенням положень статуту Університету та чинного законодавства.

21 грудня 2010 позов міністерства був задоволений. Інвестиційний договір між будівельниками і національним університетом був визнаний недійсним.

Нагадаємо, у 2001 році Київрада передала Національному університету ім Т. Г. Шевченка у постійне користування земельну ділянку загальною площею понад 90 га.

За матеріалами: «Дело»


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024