Новини

 

Університет і передові технології

29.12.2010

Університет є флагманом передових технологій. Він першим відкривав різні освітні та дослідницькі проекти. І це зрозуміло, оскільки показником розвитку суспільства є наявність у нього передових технології. Володіння ними дає одним організаціям або навіть країнам переваги по відношенню до інших, за допомогою яких вони забезпечують свій добробут.
Нещодавно вперше в українському вузі, в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка був прийнятий в експлуатацію новий центр даних (ЦД). Кістяком центру є комп'ютер з архітектурою zSeries що знаходиться на вершині розвитку ІТ-технологій і називається мейнфреймом з додатковим процесором для відкритих систем. Проект сам по собі був унікальний для України, оскільки вперше був побудований ЦД на базі zSeries архітектури.
У світі мейнфрейми були і залишаються основою забезпечення надійності, безпеки і цілісності інформаційних систем. У світі близько 70% всіх важливих бізнес-даних обробляються саме на мейнфреймах. Вже кілька десятиліть ці комп'ютери служать форпостом централізації функцій та даних, які встояли під натиском розподілених обчислень. Середній термін напрацювання на відмову мейнфреймів оцінюється в 15 років.
Одним з найважливіших переваг платформи мейнфрейм перед платформи відкритих систем, є та обставина, що архітектура мейнфреймів в поєднанні з можливостями операційних систем IBM дозволяє динамічно перерозподіляти обчислювальні ресурси та завдання у відповідності з поточними потребами та пріоритетами. Це означає, що найбільш пріоритетним завданням в окремі критичні моменти можна передати всю або найбільшу частину обчислювальної потужності мейнфрейма. Таким чином, досягається досить рівномірне завантаження обчислювальних ресурсів за часом.
До появи нового обладнання причетні українська компанія «Інформаційні технології і традиції» в особі Олександра Кізенко і датська компанія Evrika Solutions A / S. При цьому весь проект від постачання і до впровадження був благодійним. Окреме вдячність варто висловити Саміру Халіловічу – президентові компанії Evrika Solutions A / S та керівнику проекту, оскільки без його участі, досвіду та підтримки проект був би не можливий. У ході інсталяції на різних стадіях брали участь фахівці з різних країн світу: України, Данії, Росії, Сербії, Англії. Планується цю практику міжнародної взаємодії та обміну досвідом продовжувати і розвивати.
У подальших планах – створення лабораторії (центру компетенції) по архітектурі zSeries на базі Інформаційно-обчислювального центру Київського національного університету імені Тараса Шевченка та впровадження в навчальний процес ряду спецкурсів з архітектури мейнфреймів (на профільних факультетах).
Серед пріоритетних напрямків цього проекту слід відзначити наступне: впровадження у навчальний процес університету курсів з використанням архітектури zSeries; створення центру компетенції для надання допомоги українським організаціям щодо використання цієї технології у їхній діяльності; роботи зі створення вітчизняної ERP-системи, яка буде вперше в Україні розроблена на платформі мейнфрейм і працювати на архітектурі zSeries. Її можна буде використовувати як одну інтегровану програму замість декількох розрізнених. Єдина система може управляти обробкою, логістикою, дистрибуцією, запасами, доставкою, виставлянням рахунків-фактур та бухгалтерським обліком для всіх галузей і промисловості держави, у тому числі державного апарату та структур.
Ю. В. Бойко,начальник ІОЦ університету



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024