Новини

 

Презентація співпраці України та Франції в галузі археології та музеєзнавства

06.12.2010
Місце проведення: Музей історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Володимирська 60, Червоний корпус, історичний факультет, кімната 334.
Відкриття виставки 9 грудня 2010 р. о 13.00

Науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка разом з французькими колегами презентують результати експедиційних досліджень 2005-2010 рр.
«Візерунки Середньовіччя»
(керамічний посуд 11-13 ст.)
Виставка знайомить з орнаментальними мотивами, які прикрашають середньовічний посуд особливо популярний у жителів середземноморського регіону. Глеки, келишки, миски, тарілки, піали ошатно розписані та покриті поливою були закуплені у крамницях Константинопольського ринку і прямували на продаж. Та купцям не вдалося вигідно збути свій товар… Чорне море, що з давніх часів з’єднувало торговими маршрутами Європу і Азію стало останнім притулком для великої партії тендітного краму, який так і не потрапив за призначенням. Драматичні події минулих століть призвели до загибелі кораблів, а товари, які перевозили купці, стали тепер об’єктом вивчення. Археологічний матеріал здобутий науковцями університету під час щорічних підводних досліджень свідчить про чисельні торгові та культурні зв’язки між різними містами басейну Чорного та Середземного морів.
Вперше можна побачити, унікальну по кількості і різноманіттю колекцію столового посуду, піднятого науковцями з морського дна за останні п’ять років Вивчення кераміки проводять спільно співробітники Київського університету та Лабораторії Керамології (CNRS 5138) Ліонського університету згідно планів проекту французько-української програми науково-технічного співробітництва «Дніпро».
Відкриття виставки стало можливе завдяки копіткій праці викладачів, співробітників і студентів кафедри археології та музеєзнавства. Сьогодні Київський національний університет імені Тараса Шевченка – єдиний вищий навчальний заклад в Україні, який на базі «Центру Підводної Археології» дає практичні знання в галузі підводної археології, а також проводить дослідження шельфу Кримського півострова та акваторії Канівського та Кременчуцького водосховищ. Науковці університету активно співпрацюють і з громадськими організаціями (Федерація підводного спорту та підводної діяльності України, Товариство сприяння обороні України м. Києва та ін.) по залученню молоді до вивчення давньої історії України.
Запрошуємо викладачів, студентів та усіх бажаючих відвідати виставку.

Контакти:
кафедра археології та музеєзнавства
Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
вул. Володимирська, 64,
01601 м. Київ, Україна
тел. +38044-2393292; 050-956-55-98
e-mail : arch@univ.kiev.ua
Французько-український центр
університетського та наукового співробітництва
вул. Гончара, 84,
01054 м. Київ, Україна
тел. +38044-504 01 39
info@cfucus.org




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024