Новини

 

День академічної спадщини

18.11.2010
18 листопада цього року Європа відзначає День академічної спадщини, запропонований міжнародним об’єднанням UNIVERSEUM і підтриманий Радою Європи. Цьогорічне гасло події – «Несподіванка, здивування та диво».
Європейські університети мають неповторні архітектурні комплекси, спеціально спроектовані і збудовані для них, унікальні бібліотеки, ботанічні сади, астрономічні і метеорологічні обсерваторії, архіви, музеї, колекції історичних і наукових пам’яток. Від Тарту до Дубліна та від Осло до Лісабону ця спадщина втілює 900-річний внесок європейських університетів у розвиток науки і наукових знань людства і є основним компонентом європейської самобутності і культури.
Тим не менш, європейська університетська спадщина поки що не отримала від суспільства уваги і визнання, якого вона заслуговує, і, в значній мірі, залишається невідомою для широкої громадськості, а тому небезпечно незахищеною.
Цього дня (або навіть протягом декількох тижнів, місяців) європейські університети будуть спеціальними заходами, дискусіями, конференціями та широким доступом до своїх музеїв, колекцій та пам’яток привертати увагу суспільства до проблем збереження та комплексного вивчення багатовікової академічної спадщини, одночасно дивуючи світ своїми науковими скарбами.
Лише декілька прикладів заздалегідь оголошених програм заходів - Музей історії фізики та факультет фізики університету Падуї (Італія) присвячує цей день фізиці ХVIII ст., саме тоді було запропоновано принципово нову методику викладання фізики з захоплюючими та інколи чудернацькими демонстраціями. Ці нові лекції були розпочаті в Англії, але протягом десятиліття їх підхопила вся Європа, завдяки чому фізика в ті роки отримала екстраординарну популярність не тільки серед фахівців, а й в «салонах» вельмож та в королівських палацах. «Золотий вік фізики» в Падуї буде на один день відтворено – лекції в такому вигляді, як їх викладали у 18 ст. з такими ж демонстраціями, лектори в історичному одязі, показ колекцій-кабінетів наукового обладнання тих часів. Медичний університет Гданська (Польща) разом з днем відкритих дверей свого Музею влаштовує широку публічну дискусію «Як об’єднати привабливість та культурну важливість академічного надбання з віковими і національними традиціями?»
Гамбурзький університет пропонує ознайомитися з історією викладання математики в Німеччині. Трансильванський університет (Румунія) в ці дні привертає увагу до своєї унікальної бібліотеки, зокрема до колекції одного з найстаріших румунських періодичних видань «Лісового журналу» (1886-2010)…
Підтримуючи європейський захід, один із членів Мережі UNIVERSEUM, Астрономічний музей АО КНУ, в рамках П’ятого сезону науково-популярного лекторію «Далекий і близький Всесвіт» спільно з Державним політехнічним музеєм НТУУ "КПI" запрошує всіх охочих 23 листопада 2010 р. о 19-00 до Конференц-залу АО КНУ.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024