Новини

 

Партнерство заради науки і освіти

16.09.2010
На передньому краї науки...
Поняття нанометр (одна мільярдна частина метра), наноструктури і нанотехнології не викликають сьогодні здивувань. Нанонауки, які виникли на стику фізики, хімії, біології та медицини, стрімко розвиваються і обіцяють значний якісний прорив у всіх сферах людського життя.

Українсько-німецький симпозіум з фізики і хімії наноструктур та нанобіотехнології: партнерство заради науки і освіти

Протягом останніх одинадцяти років викладачі та науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка у тісній колаборації з німецькими вченими з Технічного університету Ілменау проводять унікальні дослідження в галузі синтезу та вивчення фундаментальних фізико-хімічних властивостей і біоактивності нових нановуглецевих матеріалів на основі фулеренів, нанотрубок і графену з метою їх практичного застосування в електроніці та біомедицині. Так, в рамках двосторонніх українсько-німецьких BMBF (Федеральне міністерство освіти і наукових досліджень ФРН) і DFG (Німецьке дослідницьке товариство) та міжнародних STCU (Український науково-технологічний центр) і NATO (Північно - атлантична організація) проектів були створені високоефективні елементи захисних екранів від електромагнітного опромінення та спінтроніки. В рамках діючого науково-освітнього Українсько-німецького центру з нанобіотехнологій вперше розроблена і запатентована технологія використання фулереновмісних нанокомпозитів і багатостінних вуглецевих нанотрубок у фотодинамічній і гіпертермічній терапіях злоякісних пухлин, а також як противірусних агентів для фотодинамічної інактивації іридовірусів комарів. Молоді вчені та аспіранти нашого університету, як стипендіати DAAD (Німецька служба академічних обмінів) та INTAS (Міжнародна асоціація сприяння співробітництва з ученими нових незалежних країн колишнього Радянського Союзу), а магістри, як стипендіати Технічного університету Ілменау, мали змогу виконувати свої дослідницькі роботи під спільним науковим керівництвом на унікальному обладнанні Інститутів фізики, хімії, нанотехнологій і біомедицини німецького університету. Найкращі студенти-бакалаври нашої Альма-матер за підтримки DAAD неодноразово проходили двотижневу науково-ознайомчу практику в Технічному університеті Ілменау. За цей відносно короткий період плідної співпраці між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка і Технічним університетом Ілменау за сприяння німецьких колег були придбані: сучасне обладнання для оптичних і магнітних вимірювань, пакети розрахункових програм, матеріали й реактиви, що, безперечно, сприяло поліпшенню експериментальної бази і, як наслідок, отриманню оригінальних наукових результатів з фізики, хімії і біотехнології нановуглецю. Усі вони опубліковані в понад сотні спільних статей у міжнародних журналах з високим імпакт-фактором та представлені на багатьох міжнародних конференціях, у тому числі на спільно започаткованому Українсько-німецькому симпозіумі з нанонаук і нанотехнологій, який вперше відбувся у Києві 2006 року, а потім – в Ессені, 2008.
Саме обговоренню одержаних результатів із синтезу наноструктур, дослідження їх фізико-хімічних властивостей та біосумісності, практичного використання у різноманітних нанотехнологіях, обміну знаннями і творчими ідеями, нарешті, розширенню та налагодженню нових наукових зв’язків і був присвячений черговий третій Українсько-німецький симпозіум з фізики та хімії наноструктур та нанобіотехнології, який відбувся 6-10 вересня цього року в с. Береговому (АР Крим) на базі оздоровчо-спортивного комплексу Київського національного університету імені Тараса Шевченка за фінансової підтримки НАН України, STCU та німецьких наукових фундацій BMBF і DFG. У ньому брали участь близько 170 учасників з різних університетів та академічних інститутів України, Німеччини, Литви, Росії і Білорусі. Позитивним є те, що серед них значна частина – це молоді науковці, аспіранти і студенти. З грунтовними доповідями перед ними виступили відомі українські та іноземні фахівці. Троє молодих вчених - усних доповідачів та троє студентів, які представляли постери, були удостоєні дипломів і заохочувальних нагород за найкращі презентації. Варто відзначити, що більшість представлених робіт уособлюють спільні дослідження українських і німецьких вчених. Досить цікаво і гаряче у науковому плані пройшов круглий стіл «Майбутнє нано...» під керівництвом визнаних учених - академіка НАН України, Віце-президента НАНУ А.Г. Наумовця і академіка НАН України, академіка-секретаря відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології С.В. Комісаренка та професора, ректора Технічного університету Ілменау П. Шарфа, які разом з учасниками симпозіуму аналізували позитивні та негативні сторони стрімкого розвитку новітніх нанотехнологій. Нерідко наукові дискусії тривали і допізна, і під час перерви, а також у години відпочинку на мальовничому березі Каламитської затоки Чорного моря. Уважне ставлення і щедра гостинність господарів оздоровчо-спортивного комплексу Київського національного університету імені Тараса Шевченка сприяли високому творчому піднесенню учасників симпозіуму.
Швидко промайнув час престижного наукового зібрання. Підсумовуючи його наукові результати, можна з упевненістю сказати, що нано – саме той вимір, який відкриває перед ученими надмалий світ для надвеликого поля досліджень та надвеликих сподівань суспільства. Це, в свою чергу, стимулює нас – українських дослідників до продовження взаємовигідної і плідної кооперації з німецькими партнерами в галузі нанонаук. Ось чому ми впевнено кажемо - до побачення Крим, Україна – до зустрічі Ілменау, Німеччина у 2012 році!

Юрій Прилуцький,
професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка,
голова наукового комітету симпозіуму


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024