Новини

 

В добру путь, дев’ята антарктична...

27.02.2004
26 лютого відбулися проводи учасників чергової Української антарктичної експедиції. Вже п’ять років поспіль ця урочиста церемонія відбувається біля пам’ятника Михайлу Грушевському. Майбутні зимівники та учасники сезонних досліджень в Антарктиці збираються тут перед відправкою в аеропорт Бориспіль, а далі на край світу (Fin del Mundo), як звуть латиноамериканці той Південний регіон планети. Перетнувши літаком океан, експедиція місцевими авіалініями дістанеться містечка Ушуайя, де на неї чекатиме судно з такою ж назвою, що доставить склад 9-ї УАЕ до нашої антарктичної станції – Академік Вернадський.

Традиційно на проводи збираються не тільки майбутні полярники, вчені, їх рідні та близькі, керівники Міністерства освіти і науки, Українського антарктичного центру. Щоразу взяти участь у цій події приходять також депутати Верховної Ради України, високі посадові особи з Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Національної академії наук, Київської міської державної адміністрації, представники громадськості столиці та ЗМІ. Цього разу членів експедиції проводжали віце-прем’єр міністр Дмитро Табачник та народний депутат України Станіслав Довгий.

Як підкреслив директор УАЦ Валерій Литвинов нинішній склад експедиції, здійснюваної комбінованим повітряно-морським шляхом, буде найбільшим за всю історію вітчизняних досліджень в Антарктиці, і має переважно геолого-фізичний напрям. Він включає в себе шість наукових загонів: геологічний, геолого-біологічних досліджень, геодезичний, геофізики, ядерно-фізичних методів та досліджень рельєфу дна. Разом із зарубіжними колегами, які діставатимуться Вогняної Землі різними рейсами, групою забезпечення і будівельниками-ремонтниками на острові Галіндез та судні “Ушуайя” працюватимуть 64 особи. Це чимале, хоч і тимчасове, навантаження на станцію, а також – оперативні плавзасоби та підйомну техніку, адже обсяг запланованих морських геологічних робіт вельми значний. Він може забезпечити нашим науковцям суттєвий прорив у дослідженнях, які здійснювалися у попередні роки, і нових перспективних розробках.

На недавньому засіданні Науково-технічної ради “Антарктика”, яку очолює перший заступник міністра освіти і науки Андрій Гуржій, було обговорено понад 40 проектів, запропонованих інститутами НАНУ. Всі вони заслуговують на увагу і пройшли незалежну експертну оцінку.

Новий загін зимівників на чолі з сейсмологом Віктором Лук’ященком, який вже не вперше зимуватиме в Антарктиці, пройшов ретельне медичне обстеження та навчально-тренувальні збори на спеціальній базі у Мартовому під Харковом, складається з 15 чоловік. Крім традиційних спостережень погоди, озону, їм також доведеться “слухати” підземний пульс планети, продовжувати експерименти з екологічно чистої утилізації відходів за допомогою біотехнологій.


Наталія Годун
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024