Новини

 

Підсумки візиту до Німеччини

03.09.2010
30 серпня 2010 р. ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Васильович Губерський у складі делегації брав участь в одноденному офіційному візиті президента України Віктора Януковича до столиці Федеративної Республіки Німеччини Берліну.
У той час як президент України мав зустрічі із Федеральним канцлером ФРН пані Ангелою Меркель та іншими високими німецькими посадовцями, ректор у супроводі Першого секретаря посольства України в Німеччині Володимира Дідуха відвідав Вільний університет Берліна (ВУБ), де зустрівся із президентом університету, професором Петером-Андре Альтом. У ході розмови керівники університетів обмінялися досвідом входження їхніх навчальних закладів у загальноєвропейський інтеграційний процес – відомий як Болонський процес, висловили своє бачення шляхів розвитку університетської освіти та перспектив двосторонньої співпраці, яка уже була започаткована декілька років назад. Ще в минулому році делегація ВУБ під час візиту в Україну відвідала Інститут міжнародних відносин нашого університету, де й була досягнута домовленість про підготовку двосторонньої угоди про співпрацю та партнерством між обома університетами. У результаті наступних контактів було узгоджено текст такої угоди, яку урочисто підписали в Берліні професор П.-А. Альт та професор Л.В.Губерський.
Вільний університет Берліна (Freie Universität Berlin) став шостим німецьким університетом після університетів Лейпцига, Кіля, Констанца, Мюнхена, Ільменау, Регенсбурга, з яким ми маємо угоду про партнерство. Він був заснований у 1948 р. в західному секторі Берліна за сприяння США в умовах наростання «холодної війни» та розколу Німеччини. ВУБ був одним із центрів студентських протестів та гострих дискусій серед німецької молоді наприкінці 1960-х років.
Університет готує фахівців із майже 100 спеціальностей; тут навчаються 34 000 студентів, 15% з яких – громадяни іноземних держав. Велика кількість науковців з усього світу обирають місцем проведення своїх досліджень саме Вільний університет Берліна, який виділяє на це щорічно 59 млн.євро. Нині університет підтримує партнерські контакти з біля 130 зарубіжними ВНЗ, що дає можливість залучати до дослідницької діяльності майже 600 науковців. Особливістю досліджень, що проводяться у Вільному університеті Берліна, є міждисциплінарний підхід та чітка орієнтація на міжнародну співпрацю. В університеті створено і діють центр регіонального розвитку, центр міжнародних обмінів та академічного навчання, центр суспільних і гуманітарних наук з відділеннями в Нью-Йорку, Пекіні та Москві. У 2007 році ВУБ був визнаний в числі 9 найкращих, «елітних» університетів Німеччини, до який входить ще один наш партнер в цій країні – Констанцський університет.

О.Ф.Іванов,
начальник Управління
міжнародних зв’язків
фото Бастієнне Шульца (Вільний університкт Берліну)



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024