Новини

 

Посол Єгипту пишається зацікавленістю арабською мовою та культурою серед українських студентів

26.02.2004
25 лютого до Київського національного університету імені Тараса Шевченка з офіційним візитом прибула Мона Алі Хашаба – Надзвичайний та Повноважний Посол Арабської республіки Єгипет.
Перша зустріч пройшла з ректором університету Віктором Васильовичем Скопенком, де обговорювалась майбутня співпраця у освітянських та наукових напрямках, взаємна підтримка між посольством Єгипту та університетом.
Друга зустріч відбулася з директором Інституту філології Григорієм Фоковичем Семенюком. Григорій Фокович познайомив гостю з історією вивчення арабської мови в Інституті, яке ще розпочалося з 20-х років XX століття, першим викладачем був Тауфік Кезно.

Пані Мона подарувала Інституту чимало різноманітної літератури, необхідної для глибшого вивчення мови та культури Єгипту. А особливою несподіванкою був подарунок “Корану” на російській мові.

Більш поглиблене впровадження арабської мови почалося в 90-х роках з відкриття кафедри Близького Сходу, яка існує й досі. При ній відкрито Центр Іраністики, який також відвідала Мона Алі Хашаба, поспілкувавшись з викладачами, вислухавши про їх досягнення та проблеми.

Студенти зараз опановують декілька мов на цій кафедрі – арабську, перську та хінді. Можна сказати, що володіють ними на високому рівні. Вони це довели при зустрічі з послом в актовій залі. “Дуже приємно, що молодь цікавиться мовами та культурою близького сходу,” – відмітила пані Мона. Студенти були вдячні ще за один подарунок – поїздки до Каїрського університету, де пробули на стажуванні місяць, за сприяння Фонду технічної співпраці країн СНД та Посольства Арабської республіки Єгипет в Україні.

Євген, студент Інституту філології, вивчає арабську мову, він побував на стажуванні, а отже і висловив слова вдячності арабською та низький уклін Моні Алі Хашабі. А Субх Алі, старший викладач цієї ж кафедри, присвятив Послу оду, в якій йшлася мова про її ім’я, яке означає в перекладі з арабської “бажана”.

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024