Новини

 

Міжнародний День мови

26.02.2004
Послання генерального директора ЮНЕСКО Коїхіро Мацуура


Мова, якої нас навчила рідна мати повнить наші думки. Ми будемо далеко подорожувати, роками жити за кордоном, вивчати та оволодівати іншими мовами, проте всі наші дні будуть наповнюватися словами, через які ми вперше почали сприймати навколишній світ рідною мовою.

Сьогодні ми вдруге відзначаємо Міжнародний день рідної мови – день, обраний нами для того, щоб вшановувати лінгвістичне різноманіття мов людства. Люди на нашій планеті розмовляють приблизно сімома тисячами мов, кожна цілим світом різноманітних понять, складним та захоплюючим комплексом звуків та емоцій, символів та асоціацій, відтворень руху та часу.

Відомо, що деякі мови у той чи інший час поширювалися більше порівняно з іншими, виступаючи як інструмент публічних справ, як урочиста мова богослужіння або як засіб комунікації між великими групами, розпорошеними на значних географічних відстанях. Однак кожна мова, сповнена власних традицій, настроїв, творчого генія, є так само безцінна, як і кожне людське життя. І тому малюнок сьогоднішньої лінгвістичної карти світу відбиває багатий та різноманітний доробок людства, що має матеріальний вираз у книгах та рукописах, та нематеріальний і тому особливо вразливий там, де перевагу надано іншим формам, себто іншим мовам.

Можна говорити про те, що зародки непорозуміння криються у мовній герметичності, яка сама по собі може бути джерелом розмаїття форм мислення. Таким чином саме тут слід докладати зусиль до вкорінення ідеї миру у людський свідомості, з тим, щоб вона знайшла втілення в їх діях і в поведінці.

Заохочення вивчення мов, розвиток перекладу, взаємне ознайомлення культур на основі діалогу, який завжди потребує мінімум двох мов – усе це є складовими миротворення. Більше того, обережне ставлення до різноманіття мов, ознайомлення з тими невичерпними багатствами, які містить кожна з них, демонстрація того, що обов’язково властива їм різниця насправді являється джерелом безперестанного розвитку людської думки, означає перетворення духу миру на дух як такий, на рушійну силу життя і розуму.

У зв’язку із цим ЮНЕСКО пропонує державам-членам перекласти це послання на максимально можливу кількість мов, якими розмовляють у їх країнах.

В Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка 24 лютого пройшла конференція, присвячена Міжнародному Дню мови. Викладачі та студенти вітали учасників конференції та виступали з промовами та доповідями. Виступали і творчі колективи, серед яких був нещодавно сформований інститутський гурток народної пісні під керівництвом Катерини Степанівни Серажим, доктора філологічних наук, викладача кафедри “Видавнича справа та редагування”. Сама кафедра підтримує студентські таланти та завжди залучає на різні святкові заходи. Особисто Микола Степанович Тимошик, завідуючий цієї кафедри, сприяє розвитку художньої самодіяльності не тільки в себе на кафедрі, де готують видавців, а й залучає журналістів-фахівців.

Наталія Годун
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024