Новини

 

Прес-реліз до презентації книги Івана Огієнка (митрополита Іларіона) “Тарас Шевченко”

23.02.2004
19 лютого в Київському будинку-музеї Тараса Шевченка відбулася презентація книги Івана Огієнка (митрополита Іларіона) “Тарас Шевченко” / Упорядник, автор передмови і приміток М. С. Тимошик.

Книга ця є п’ятим томом великого видавничого проекту “Запізніле вороття”, яке здійснює видавництво “Наша культура і наука” спільно з Фундацією імені митрополита Іларіона (Огієнка).

У презентації, яку провів доктор філологічних наук, професор, Голова Фундації імені митрополита Іларіона (Огієнка) Микола Тимошик, брали участь відомі вчені та, громадські діячі.

Основу цього видання склали недруковані досі рукописні праці Івана Огієнка (митрополита Іларіона), що зберігаються в його архіві у канадському місті Вінніпег.

Зважаючи на ту обставину, що умови для повернення в Україну цього колосального архіву (а це сто величезних коробок), відповідно до Заповіту його творця, ще не настали, створена нещодавно в Києві Фундація імені митрополита Іларіона (Огієнка) офіційно звернулася до Консисторії Української православної церкви в Канаді з проханням надати копії недрукованих досі рукописних праць для наукового опрацювання та підготовки їх до видання на батьківщині автора.

Питання це позитивно вирішилося після велелюдної презентації в містах більшої посілості українців у Канаді восени 2000 року книги професора Київського університету, Голови Фундації Миколи Тимошика “Лишусь навіки з чужиною…: митрополит Іларіон (Іван Огієнко) і українське відродження”. В основу написання цієї книги якраз були покладені опрацьовані автором матеріали канадського архіву.

З благословення предстоятеля УПЦ в Канаді блаженнійшого митрополита Василія Фундація отримала в своє розпорядження копії всіх недрукованих досі праць Іларіона-Огієнка, серед яких і рукопис “Тарас Шевченко”.

“Тарас Шевченко” — одна з не багатьох книг Івана Огієнка, яку він писав усе своє життя, але так і не довів свій творчий задум до кінця. Створені в еміграції, сотні рукописних сторінок повернулися на Батьківщину лише тепер — більш ніж через чотири десятиліття після написання і через тридцять літ після смерті автора. Це видання стане своєрідним відкриттям для сучасного шевченкознавства.

Зважаючи на новизну, емоційність і доступність викладу, авторські знахідки й відкриття, нинішній український читач мимоволі сприйме цю унікальну книгу не лише розумом, а й душею і серцем. Вона без перебільшення, писалася кров’ю серця і призначалася Україні.

Появі цієї книги в Україні слід завдячувати соратниці Івана Огієнка, відомій громадській діячці в Канаді Анні Фігус-Ралько, яка зініціювала створення Фундації його імені й доклала немало зусиль до того, аби недруковані досі твори цього подвижника повернулися, нарешті, на Батьківщину. до того читача, кому вони призначалися.

Книга, що побачила світ напередодні 190-річчя від дня народження Тараса Шевченка, випущена в рамках державної програми випуску соціально значущих видань.

Видавництво “Наша культура і наука”
Контактні телефони - 211 58 66, 211 45 36 (кафедра “Видавничої справи та редагування” М. С. Тимошика)
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024