Новини

 

ДО МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ З ФІЗИКИ РІДИН. ВІРНІСТЬ ТРАДИЦІЯМ

18.05.2010
Фізичній науці притаманна особлива послідовність наукових шкіл та напрямків, повага до усталених традицій. Кафедра молекулярної фізики Київського національного університету імені Тараса Шевченка добре відчуває свою причетність до цього безперервного процесу нагромадження та упорядкування знань. Основний науковий напрямок кафедри молекулярної фізики – це фізика рідинних систем, за якою велике майбутнє. В 20-му сторіччі закінчилася епоха холодної війни, яка спонукала вчених-фізиків розвивати відповідні фундаментальні підвалини ракетно-ядерних технологій.
21-е сторіччя повинно бути епохою наук про людину. В природному сенсі людина складається на 80 % з рідинних систем, і тому фізика рідинних систем є фундаментом для прикладних «людських» наук.
Розвиток фізики рідкого стану в Україні має давні традиції. Ще в 19-му сторіччі професор Київського університету св. Володимира чл.-кор. Петербурзької АН (1876р.) Авенаріус М.П. (1835-1895) проводив дослідження рідкого стану. Він виміряв критичні температури багатьох рідин. Ці результати довгих час використовувались вченими, як додаткові дані.
В ХХ ст. в 1951 році було поновлено дослідження рідкого стану речовини в стінах Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка на кафедрі молекулярної фізики. Очолив ці дослідження ректор університету професор О.З. Голик (1906-1991).
У Києві з ініціативи професора О.З. Голика. в 50-60-ті роки проводились Всесоюзні конференції (наради) з фізики рідин. Вчені Радянського Союзу так і називали їх Голиківські наради з фізики рідин. Всього було проведено 10 таких конференцій. Доречно згадати, що в радянські часи кафедра молекулярної фізики Київського державного університету була провідною організацією з фізики рідин серед вищих навчальних закладів СРСР.
Продовжуючи наукові традиції в наш час кафедра молекулярної фізики є організатором семи міжнародних конференцій «Фізика рідин – сучасні проблеми».
В рамках конференцій з фізики рідинних систем під патронатом Київського національного університету імені Тараса Шевченка важливу роль відіграє і розвиток педагогічної науки Вищої школи в Україні (Ось де є гарні теми для наукових досліджень АПНУ). Серед стендових доповідей на конференції (а їх буде біля трьохсот), будуть доповідати бакалаври та магістри фізичного факультету КНУ та інших навчальних закладів. Деякі усні доповіді (а їх буде понад сто шістдесят) наукові керівники дозволяють робити аспірантам. Нехай сьогодні усі вони доторкаються до справжньої наукової роботи вищого ґатунку та світового рівня. Нехай вони поринають з молодих років у вир сучасної фізики рідинних систем. Нехай вислуховують критичні, але доброзичливі, поради світових метрів цієї науки, посперечаються з ними, обмінюються думками, чогось навчаються і своє не забувають: «І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь». (Т.Г.Шевченко)
В травні 2010 року в стінах КНУ відбудеться чергова міжнародна конференція з сучасних проблем фізики рідин. Голова оргкомітету – завідувач кафедри молекулярної фізики, академік НАН України, професор Булавін Леонід Анатолійович. В конференції приймуть участь понад 350 вчених з різних країн, в тому числі з України, Росії, Румунії, Індії, Німеччини. Київський університет імені Тараса Шевченка – флагман української науки – зберігає вірність традиціям національної науки.

Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка,
доктор фізико-математичних наук, Сисоєв В.М.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024