Новини

 

Міжнародна конференція з фізики рідин

14.05.2010
З 21-го по 24-е травня 2010 року в Києві відбудеться Міжнародна конференція «Фізика рідкого стану: сучасні проблеми». Вона відбудеться на базі фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В роботі конференції прийматиме участь близько 350 науковців з 40 країн світу. Серед учасників конференції будуть провідні вчені з фізики рідин і статистичної фізики з США, Німеччини, Італії, Франції, Японії, Китаю, Індії та інших країн світу. Особливо велике число вчених очікується з Москви, Санкт-Петербургу та інших російських наукових і навчальних закладів. Така увага до цієї конференції є свідченням високого рівня наукових досліджень в Україні, досліджень як фундаментального так і прикладного напрямків.
Найбільша кількість українських учасників представляє наукові і навчальні заклади Києва, Харкова, Одеси і Львова, перш за все, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститути Фізики та Теоретичної Фізики НАНУ, Харківські ФТІ і ФТІНТ НАНУ, Одеський національний університет імені І.І.Мечникова, Львівські національний університет імені І.Франка і Інститут фізики конденсованого стану НАН України. Тематика конференції охоплює різні напрямки в досліджені фізики рідин: властивості класичних і квантових рідин, розчинів електролітів і систем з кулонівською взаємодією, властивості біологічно активних систем тощо. Особливо великих успіхів українські фахівці досягли у дослідженні критичних явищ, метастабільних станів рідин і розчинів, дивовижних властивостей води і гелію при наднизьких температурах, властивостей переохолоджених рідин і їх склоподібного стану, застосуванні теплових нейтронів до дослідження властивостей речовини, у медицині і біофізиці. Роботи відомих українських науковців академіків НАНУ Л.А.Булавіна, А.Г.Загороднього, С.В.Пелетмінського, І.Р.Юхновського, чл..-кореспондентів НАНУ М.Ф.Головка і І.М.Мриглода, Е.Я.Рудавського, професорів О.В.Чалого, Т.В.Локотош, В.М.Сисоєва, Г.О. Пулковської, І.І.Адаменко, Ю.П.Благого і багатьох інших добре відомі в провідних наукових центрах світу з досліджень рідкого стану речовини. Статті українських дослідників друкуються у найпрестижніших журналах світу. Зазначимо також, що цього разу, так як це було і у всіх попередніх випадках, роботи учасників Київської конференції з фізики рідин будуть надруковані в провідному Європейському журналі «J.Mol.Liquids». Учасником конференції буде і головний редактор цього журналу проф. Вольфрам Шрьоер. З такою ж місією в попередні роки до нас приїздив проф. Джозеф Бартел.
Така ситуація не є випадковою. За радянських часів в Україні було створено багато потужних наукових шкіл, які мали світове визнання. Ці школи витримали випробування надважких часів перших років незалежності України і зараз поступово відновлюють свою активність. З’являються нові перспективні молоді науковці, які залишаються в Україні. Вони захищають кандидатські і докторські дисертації. Для підвищення їх наукового рівня і ознайомлення світової наукової спільноти з їх результатами Київська конференція з фізики рідин має надзвичайно велике значення.
Перша міжнародна конференція з фізики рідин за часів незалежної України відбулась 1999 року в Одесі, на базі Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова під головуванням академіка Булавіна Л.А. Вона була присвячена 80-річчю з дня народження видатного радянського фізика, одного з фундаторів статистичної теорії рідин професора І.З.Фішера. Потім естафета була підхоплена Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Вона проводиться в Київському університеті вже вчетверте. І, без сумніву, стане важливою віхою у світовому надбанні знань з фізики рідин на сучасному етапі.

Член Оргкомітету Київської міжнародної
конференції з фізики рідин, д.ф.-м. наук,
професор Одеського університету ім.. І.І.Мечникова
професор М.П.Маломуж


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024