Новини

 

XXIII Всеукраїнську олімпіаду з інформатики приймала столиця

20.04.2010
Цього року в житті вітчизняної шкільної інформатики — перший значний ювілей: відзначається 25-та річниця початку навчання інформатики у школі, процесу, що є визначальним для інноваційного розвитку не тільки освітянської системи, а й усієї економіки країни. Тому і зрозуміла увага суспільства до юних геніїв інформатики, яких XXIII Всеукраїнська олімпіада зібрала цьогоріч у Києві.
Відповідальну місію визначення призерів олімпіади серед 136 її учасників виконувало журі.
Голова журі олімпіади ¬ Андрій Гуржій, перший заступник Управління гуманітарної політики Кабінету Міністрів України; його заступники: Сергій Раков, радник директора Українського центру оцінювання якості освіти; Тетяна Караванова, завідувач науково-методичного центру Чернівецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Олександр Співаковський, проректор Херсонського державного університету; Віталій Бондаренко, асистент Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Експертом на олімпіаді працював Олександр Хижа, доцент Дніпропетровського національного університету.
Окремі слова подяки — Київському університету імені Бориса Грінченка, господарям інформаційної олімпіади. Його ректор — Віктор Огнев’юк — всім учасникам побажав перемоги насамперед над собою і запросив їх стати студентами університету, молодого і модерного вищого навчального закладу столиці.
Всеукраїнську олімпіаду приймав майже весь освітянський Київ на чолі з колективом Інституту післядипломної педагогічної освіти. До організації і проведення олімпіади значних зусиль доклали офіційні спонсори, які також відзначили подарунками всіх переможців.
В учнівській олімпіаді немає переможених, є переможці! Тридцять два учасники змагання за рішенням журі й оргкомітету, отримали дипломи ІІІ ступеня та призи від компанії «Інтел». Двадцять два — дипломи ІІ ступеня і подарунки від компанії «Інтел» і видавництва «Педагогічна преса». Одинадцять — дипломи I ступеня та призи від корпорації «Майкрософт Україна» й компанії «Доктор Веб».
Абсолютний переможець олімпіади — Віталій Дем’янюк, учень 11 класу Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він став володарем спеціального призу оргкомітету олімпіади (нетбука від компанії «Веб Мані ЮЕй»). Визначено також претендентів на участь у Міжнародній олімпіаді з інформатики, що відбудеться в Канаді в місті Ванкувері. Це — одинадцятикласники Віталій Дем’янюк, Євген Поліщук, Віталій Мошківський, десятикласники Євген Василів, Іван Чернюх, Валентин Николюк, Марк Лавриненко і дев’ятикласник Сергій Нагін. Хлопці навчаються в Українському фізико-математичному ліцеї, Черкаському фізико-математичному ліцеї і Ліцеї інформаційних технологій Олександрійської міської ради Кіровоградської області.
Були на олімпіаді і спеціальні відзнаки. Так, тривалий час чоловіча частина журі визначала… Міс Олімпіади з інформатики. Нею стала чарівна одинадцятикласниця з Донецька Анастасія Дмитренко. А ось кандидатура власника другої спеціальної нагороди не викликала жодних сумнівів. Спеціальний приз отримав наймолодший учасник олімпіади — дванадцятирічний Павло Самборук із Волинської області.
Сподіваємося, надовго запам’ятаються, стануть корисними в роботі і залучать нових прихильників до методично-інформативного кола і призи, підготовлені видавництвом «Педагогічна преса» (директор — Юрій Кузнецов), яке нині видає п’ять масових загальнодержавних газет і двадцять два науково-методичні журнали, що прагнуть повністю забезпечити фахові потреби педагогів оперативними й аналітичними професійно необхідними матеріалами. Це — передплата на науково-методичний журнал «Інформатика та інформаційні технології в навчальних закладах», що виходить шість разів на рік (головний редактор — Юрій Дорошенко). Номери цього часопису (кожен понад 100 сторінок) до кінця року отримуватимуть учителі, які навчають переможців олімпіади: Наталія Бобкова (Черкаський фізико-математичний ліцей), Юрій Друкачук (Луцький НВК № 26 Волинської області), Ірина Скляр (Український фізико-математичний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка), Юрій Крувсун (Запорізька гімназія № 28), Павло Франчук (Ямпільська ЗОШ І ¬ ІІІ ступенів Білогірського району Хмельницької області), Марина Єгорова (Криворізький гуманітарно-технічний ліцей № 129 Дніпропетровської області), Ігор Баскаков (ЗСШ І ¬ ІІІ ступенів м. Новий Розділ Львівської області), Валентин Мельник (Ліцей інформаційних технологій Олександрійської міської ради Кіровоградської області), Галина Кравець (загальноосвітній спеціалізований санаторно-інтернатний заклад ІІ ¬ ІІІ ступенів «Ерудит» для обдарованих дітей м. Донецька), Євген Пруць (Роздільська ЗОШ І ¬ ІІІ ступенів Миколаївського району Львівської області).
У Києві було започатковано ще одну олімпійську традицію. Олімпіада отримала символ, або талісман, — мудру і добру сову, котра протягом року гостюватиме в команді, яка виборола першість у колективному заліку. Тобто до наступного року цей птах із СD-диском на шиї (кажуть, що на ньому записані олімпіадні завдання), житиме в Українському фізико-математичному ліцеї Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Наступного року сова зустрінеться з учасниками олімпіади вже в Черкасах. Естафету цьому місту, що прийматиме наступну — XXIV — Всеукраїнську учнівську олімпіаду з інформатики, разом із перехідним кубком і найщирішими побажаннями передав директор ІППО КУ імені Бориса Грінченка Михайло Войцехівський.
Нехай же щастить молоді — майбутньому нашої країни, на нелегких дорогах пізнання і буття! І хай завжди вистачає інформації для правильного вибору!

Олег КОСТЕНКО,
головний редактор видавництва
«Педагогічна преса»

Фото Ірини КРАСУЦЬКОЇ
і Максима Короденка


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024