Новини

 

280 років Санкт-Петербурзькому державному університету

13.02.2004
В лютому 2004 року один з найстаріших та найвизначніших вищих навчальних закладів Російської Федерації Санкт-Петербурзький державний університет святкував свій 280-річний ювілей.

Університет був заснований одночасно з Академією наук і Гімназією указом Петра Великого 8 лютого 1724 року (за новим стилем). Важливою віхою в історії Петербурзького університету стало затвердження 24 червня 1747 р. імператрицею Єлизаветою Петрівною "Регламенту імператорської Академії наук і мистецтв у Санкт-Петербурзі", що на довгі роки випередив статус університету. Петербурзький університет став центром тогочасної науки і культури Російської імперії, давши світу таких видатних вчених як Михайла Ломоносова, Івана Баркова, Степана Крашеннікова, Катерину Дашкову та багатьох інших.

Наукові та культурні зв'язки між Київським університетом Святого Володимира і Санкт-Петербурзьким університетом беруть свій початок, з дня заснування Київського університету, а саме з 1834 року. Одним з перших ректорів нашого університету був наприкінці 40-х років XIX сторіччя професор права К.А. Неволін, що підготував першу тоді в Росії багатотомну енциклопедію права, а потім викладав у Петербурзьким університеті і заклав основи наукових зв'язків між ученими наших університетів. У стінах Київського університету працювали багато талановитих випускників Петербурзького університету: учений-енциклопедист В.І.Вернадський, біолог С.Г.Навашин, філолог В.І. Модестов. Серед почесних членів Київського університету дореволюційного періоду чимало представників Петербурзького університету серед них вчені зі світовим ім’ям біологи І. І. Мечников, К. Ф. Кеслер, хіміки О. М. Бутлеров, Д.І. Менделєєв.

І на сьогоднішній день добра традиція співпраці та культурного обміну між університетами залишається непорушною. Так в листопаді 2003 року під час зустрічі ректора Київського університету Віктора Скопенка з ректором Санкт-Петербурзького університету Людмилою Вербицькою була підписана двостороння угода про співпрацю, якою передбачається відкриття відділення української мови найближчим часом в університеті Санкт-Петербургу та обмін викладачами і студентами.



Наталія Коротенко,
Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024