Новини

 

Фінал олімпіади з турецької мови

10.03.2010
13 березня 2010 року о 15 годині в приміщенні Конгрес-холу Президент Готелю (вул. Госпітальна, 12, Київ) відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців та призерів Українського фіналу VIII Міжнародної олімпіади з турецької мови.
Український фінал 8-ї міжнародної олімпіади з турецької мови організований спільно Міністерством освіти та науки України, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Київським університетом імені Бориса Грінченка та Міжнародною школою «Меридіан».
Про олімпіаду
Олімпіада з турецької мови має вже свою історію в Україні. Цього року відбуватиметься восьма олімпіада. Вона, своєю чергою, є відбірковим етапом для міжнародної олімпіади з турецької мови, яка кожного літа проводиться у Туреччині. Міжнародна олімпіада з турецької мови, організована Асоціацією викладання турецької мови, була заснована у 2003 році. А вже у 2007 році отримала Європейську лінгвістичну нагороду, присуджувану з боку Європейської Комісії у країнах-членах ЄС та кандидатах на членство (до останніх належить і Туреччина) за впровадження найновіших і найпродуктивніших підходів у викладанні й вивченні мови, гідних наслідування в європейській освітній традиції. Постійно зростає кількість учасників олімпіади: якщо у першій олімпіаді взяли участь представники 17 країн, то у 2004 році – 24, у 2005 – 41, у 2006 – 83, у 2007 – 100, у 2008 – 110. У минулому 2009 році на олімпіаду приїхали 600 учасників з 115 країн, серед яких також США, Бразилія й Танзанія. Метою олімпіади, яка стала вже традиційною, є внесок у викладання турецької мови, ознайомлення з турецькою культурою, нагородження учнів, які вивчають та цікавляться турецькою мовою і, найголовніше, сприяння поширенню духу дружби, порозуміння й любові на олімпіаді, що є кроком для міжкультурних взаємин.

Турецька мова у світі й Україні
Турецька мова, якою як рідною мовою розмовляють приблизно 250 мільйонів людей у світі, у 115 країнах вивчається як друга мова. Не залишається позаду й Україна: тут турецьку мову викладають на усіх рівнях освіти – від дитячого садочка до університетів. У 2009 році участь в олімпіаді з турецької мови, організованої спільно Міністерством освіти і науки України, Київським національним університетом імені Т. Шевченка та освітніми закладами «Меридіан», взяли студенти з 24 різних навчальних закладів України. У фіналі змагалися 165 учасників, тридцять з яких здобули нагороди у десяти категоріях. Переможці представляли Україну на Міжнародній олімпіаді з турецької мови в Туреччині. У цьому 2010 році за першість змагаються 194 учасники з 18 освітніх закладів України.

Мова, якою Україна розповідає про себе світові
Лозунгом Олімпіади є вираз «Розмовляють однією мовою», і це – виправдано, адже усі учасники з більш ніж 100 країн світу під час фіналу в Туреччині спілкуються спільною – турецькою- мовою.
Переможці українського фіналу представлятимуть Україну в Туреччині: для цього буде виготовлений стенд і розроблена презентація. Ваги цьому заходу додає те, що Олімпіада викликає великий інтерес в Туреччині, прямі трансляції фіналу мають високі рейтинги. А представництво країн у цьому змаганні, окрім зміцнення міжкультурного діалогу, також стає певним містком для турецьких інвестицій в економіку цих країн.
Іменні нагороди українським діячам
Відмінність цьогорічної олімпіади також у тому, що вперше будуть вручені іменні нагороди тим представникам української інтелектуальної еліти, які доклали зусиль до популяризації вивчення турецької мови, сприяли зміцненню дружніх відносин між українським і турецьким народами. Серед номінантів на одержання нагород є Іван Драч, Григорій Халимоненко, Юрій Кочубей, Володимир Яворівський, Осман Пашаєв, Лариса Івшина, Тетяна Зубченко, Ольга Палладій.

Що в програмі заходу
Фінал відбуватиметься у формі концерту, де виконуватимуться вірші й пісні турецькою мовою, будуть представлені українські танцювальні колективи, які змагатимуться за першість у мистецтві турецького танцю. Відбудеться нагородження переможців українського фіналу і будуть вручені іменні нагороди.
По закінченні програми буде фуршет зі стравами турецької кухні.
Загальна тривалість програми 3 години
Сподіваємося на зустріч із Вами!
Інформація:
Офіційний сайт Українського фіналу Олімпіади: www.turkceolimpiyatlari.com.ua
Контакти: +38063 756 44 39, +38 063 266 08 58 Баукова Уляна



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024