Новини

 

Успіх наших ліцеїстів

29.01.2010
Шоста Міжнародна Жаутиківська олімпіада (МЖО) з математики, фізики та інформатики відбулася на базі Республіканської спеціалізованої фізико-математичної середньої школи-інтернату (РСФМСШІ) у місті Алмати, Казахстан. Специфічною ознакою цієї олімпіади є той факт, що до участі запрошуються не команди країн, а команди окремих шкіл.
Україна таку школу має, тож вже четвертий рік команда Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету (УФМЛ) бере участь у Міжнародній Жаутиківській олімпіаді з математики, фізики і інформатики. Жодного разу команда ліцею не залишилася без дипломів переможців.
Для учнів нашого ліцею МЖО є початком фінішної прямої у підготовці до класичної Міжнародної олімпіади учнів з фізики, свої результати міжнародного рівня, отримані у Алматі, підтвердили Дмитро Агарков, Євгеній Анісімов, Микола і Леонід Тузенк
Минулого року до олімпіади з математики та фізики додали ще й інформатику і український фізико-математичний ліцей (УФМЛ) ще більше укріпив своє лідерство. На сьогодні УФМЛ є єдиною школою в країні, здатною щороку готувати команди такого складу 2-3 фізика, 3-2 математика та два інформатика такого рівня. Цього року команда ліцею отримала:

Фізика:

Тузенко Леонід – І дипломи (абсолютно перший) , золота медаль,

Тузенко Микола – І дипломи (абсолютно другий) , золота медаль,

Степанов Микола– ІІ диплом (восьме абсолютне місце), срібна медаль.

Інформатика :

Дем’янюк Віталій – І диплом (абсолютно шосте) , золота медаль

Василів Євген - ІІІ диплом, бронзова медаль.
Брати Тузенки і Дем’янюк прилітають до Алмати вдруге, минулого року всі троє отримали ІІ-і дипломи, а цього року дружно підвищили результат.

Такі результати дозволили команді УФМЛ отримати ІІ командний диплом і посісти третє командне місце серед сорока шести команд з 16 країн світу. Минулі роки команда ліцею знаходилась серед третіх командних місць, але поміж учасників олімпіади команда УФМЛ отримала назву команди фізичної орієнтації.
Учасники МЖО відвідали пам’ятні місця Алмати. Найбільше вразила високогірна ковзанка Медео, що оцінюється як друга за якістю льоду у світі. Ммжливість взяти участь у МЖО, повірити у свої можливості, побачити світ, знайти нових друзів учні УФМЛ отримали можливість завдяки благодійному фонду Леоніда Кучми «Україна».
Крім участі у МЖО фонд підтримує також участь УФМЛ у Міжнародному турнірі юних фізиків.
Слід чесно визнати, що всі команди країн, що отримали дипломи на МЖО, мають на батьківщині і фінансову, і науково-методичну підтримку на державному рівні. Це команди з шкіл, якими держава, або відповідні державні установи опікуються без посередньо.
СУНЦ, команда якого посіла абсолютно перше місце на МЖО, є частиною науково-методичного центру, що входить до Московського державного університету (МДУ). Свого часу, на момент створення УФМЛ, аналогом і побратимом йому слугувала саме школа при МДУ, яка зараз трансформувалась у СУНЦ. Цю команду готують провідні професори МДУ, відрядження команди сплачує бюджет, а вчителі, які готували як окремих учнів, так і команду, отримують грошові винагороди.
Команда РСФМСШІ має підтримку на рівні уряду країни, для її підготовки запрошуються не тільки вчителі кращих учбових закладів Казахстану, але кращі викладачі з інших країн. На сам перед з Росії та Білорусії.
На тлі такої підтримку здобутки команди УФМЛ здаються феноменальними. Офіційний статус не визначений, фінансову підтримку шукаємо по благодійникам, команди готуються безпосередньо викладачами ліцею.
Перший рік нашої участі у МЖО переліт сплатили нам приймаюча сторона, останні три – благодійний президентський фонд «Україна» Леоніда Данилович Кучми. Якби не його участь, увага і підтримка, то не тільки МЖО, але й половина заходів Всеукраїнського рівня, що відбуваються за наказами МОН, була б недоступна кращому державному середньо освітньому закладу України.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024