Новини

 

Математика може бути красивою

17.11.2009
З 4 до 15 листопада у Київському музеї російського мистецтва експонувалася виставка “IMAGINARY. Художня математика”, організована Головним управлінням культури і мистецтв Київської міської державної адміністрації, Київським музеєм російського мистецтва, Науково-дослідним інститутом математики Обервольфах (Німеччина), Інститутом математики НАН України, механіко-математичним факультетом Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Посольством Німеччини в Україні за підтримки компанії “SAMSUNG”. Захід проводився в рамках ініціативи “Дні німецької науки в Україні 2009”.
"Про ідею такої виставки ми дізналися від професора механіко-математичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергія Адамовича Овсієнка. Подібний проект вперше здійснюється у Київському музеї російського мистецтва, і для нас подібні проекти дуже важливі. Наш музей відкритий для сучасного мистецтва і візуалізація математичної мови може стати однією з його медій," — зазначила куратор виставки Тетяна Кочубінська.

Виставка IMAGINARY була створена за ініціативи директора Науково-дослідного інституту математики Обервольфах професора д-ра Герта-Мартіна Гроєля. Д-р Андреас Данієль Матт , який координує роботу виставки від самого початку її створення, відвідав експозицію. Він підкреслив, що це перша виставка IMAGINARY у Східній Європі, і вперше вона демонструється в інтер'єрі художнього музею. "Виставка IMAGINARY створювалася в рамках Днів математики, що пройшли у Німеччині у 2008 році. Вона експонувалася у 15 німецьких містах, а також в Австрії та Сполучених Штатах Америки. Успіх цієї виставки перевищив усі наші сподівання. І ми дуже раді тому, що ця виставка знайшла особливий відгук у школах. Окремі елементи цієї виставки включені до шкільної програми," — сказав Андреас Даніель Матт.
"Одним з ключових моментів проведення року математики в Німеччині стала потреба німецьких промисловості та бізнесу в спеціалістах найвищої кваліфікації з природничих наук з ґрунтовною математичною підготовкою. Маю надію, що розвиток української економіки також призведе до потреби у високоосвічених математичних кадрах," — зазначив один з організаторів виставки Сергій Овсієнко.
З експозицією ознайомилася делегація Посольства Федеративної Республіки Німеччина на чолі з послом д-ром Гансом-Юрґеном Гаймзьотом. "У Німеччини й України є одна спільна риса: ці країни подарували світу багато видатних вчених у галузі природничих наук. В ці роки ми особливу увагу приділяли активізації співробітництва між нашими країнами в галузі науки. Тому в цьому році ми оголосили проведення "Днів німецької науки в Україні", в рамках яких відбулося понад 30 заходів в різних куточках України. Я дуже радий, що в цьому контексті ми сьогодні можемо показати вам цю виставку. Мова мистецтва і математики зрозуміла усім народам. Але гадаю, що Україна, як і Німеччина, відчувають зменшення інтересу до математики серед населення. Я сподіваюся, що саме ця виставка зможе пробудити інтерес до математики насамперед у молодих людей. Вона показує , що математика може бути красивою," — сказав д-р Ганс-Юрґен Гаймзьот.

З фотоальбомом виставки можна ознайомитися за адресою http://www.imaginary2008.de/galerie_view.php?gal=48.
________________________________________
Заступник декана механіко-математичного факультету
з міжнародного співробітництва
В'ячеслав Бабич



Прес-Центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024