Новини

 

“У світі тварин усе майже як у людей”

04.02.2004
У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відкрилася виставка української художниці, випускниці нашого університету - Олени Голуб. Майстриня представляє широкій глядацькій аудиторії розмаїття витворів сучасного мистецтва, серед яких живописне зображення як людей, так і тварин. Олена Голуб стверджує, що у світі тварин усе майже як у людей. Для живопису цієї художниці характерне поєднання підвищеної емоційності і дослідницького хисту. Незвичайне сполучення кольорів, композиції відкривають перед нами поетичний погляд на звичайні речі. Поєднуються думки, фарби та слова, що не кожна людина може висловити в житті, а на малюнку тим паче.

Її захоплення фарбами почалося ще з дитинства. В маленькому місті Сватове серед українських степів жили її улюблені бабуся та дідусь. Саме там Олена вибрала серцем мелодії народних пісень і чисті яскраві кольори, які можна побачити тільки при світлі палючого південного сонця. Мала Олена тоді малювала безліч півників, чиї пишні хвостики вигравали всіма барвами веселки і відрізнялись один від одного різним добором пір’їн. Згадка про ті світлі дні і любов до рідної землі завжди дає художниці наснагу в творчості, але не дивлячись на це вона ніколи не забуває і шанобливо ставиться до старих традицій українського мистецтва.

Глибоко вивчає досягнення європейського і радянського живопису підчас поїздок до Ермітажу, відвідування музеїв Москви і Прибалтики, порівнює побачене та намагається виробити свій почерк зберігши національні джерела. Звичайно не все задовольняло, траплялися і розчарування, і помилки. Вірно кажуть, що не буває справжнього становлення митця без перепонів.

Зраз вона автор понад 100 публікацій у періодичних виданнях України й Росії, пише статті до Енциклопедії Сучасної України, співавтор наукової монографії з питань образотворчих напрямків постмодернізму. Куратор і співавтор мистецьких проектів: “Андеґраунд 70-х”, “нова фігуративність”, “Люди і звірі” та ін. Керівник творчого об’єднання “Перехрестя”, яке орієнтоване на експресивну фігуративність і сюжетну актуальність.


Наталія Годун

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024