Новини

 

Університет відзначив Всесвітній день музеїв

24.05.2009
На відзначення Всесвітнього дня музеїв 21-22 травня ц.р. в Астрономічній обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася VII Всеукраїнська науково-практична конференція «Український технічний музей: історія, досвід, перспективи», присвячена Міжнародному року астрономії, оголошеного ООН та ЮНЕСКО. Конференція була організована Асоціацією працівників музеїв технічного профілю, Центром пам’яткознавства НАНУ і УТОПІК, Київською міською організацією Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Українським центром розвитку музейної справи, Українською Астрономічною Асоціацією, Державним політехнічним музеєм та Астрономічною обсерваторією КНУ.
У мальовничому зеленому куточку – садибі 165-літньої Обсерваторії зібрались близько 70-ти представників майже сорока музейних, наукових та памяткоохоронних установ України і обговорили актуальні питання музейної справи. Географія учасників достатньо широка – Київ, Львів, Одеса, Житомир, Чернігів, Донецьк, Миколаїв, Переяслав, Севастополь.
Хоча тематика конференції була досить різнобічною, варто зазначити, що на цій конференції вперше представлено окремою секцією багато астрономічних установ. Музейні колекції, власну історію розвитку та музеї презентували обсерваторії Харківського (Александров Ю. В.), Одеського (Драгунова А.В.) та Кївського (Казанцева Л.В.) національних університетів, Головна астрономічна обсерваторія НАН України (Корсунь А.О.), НДІ Миколаївська (Пінігін Г.І., Пожалова Ж.А.) та Кримська астрофізична обсерваторії (Бондарь Н.І.), єдина в країні народна Андрушівська обсерваторія (Кавун Л.Ю., Житомирський музей космонавтики ім. С.П.Корольова), планетарій Чернігівського педагогічного університету (Богдан Т.М.). Світовим досвідом інтерактивного представлення астрономії поділився Київський планетарій (Коваленко Н.).
Інформацію про свої експонати астрономічної тематики також надали Музей історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Круглова Л.Б.), Київський музей книги та друкарства (Парійська Л.П.), Миколаївський музей суднобудування і флоту (Мичаковська Л. В.).
Про популяризацію астрономічних знань в Житомирському музеї космонавтики розповіла його директор О.А.Копил, історію створення музею космонавтики в Києві повідав ветеран космодрому Байконур О.С.Болтенко, Полтавські імена у космосі представила І.А. Пістоленко (Полтавський музей авіації і космонавтики). Була представлена також історія участі Інституту біохімії ім. О.В.Палладіна в міжнародних науково-освітніх програмах з космічної біології та екології (Назаренко В.І.) та історія участі Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона в дослідженнях іоносфери (Литвинов А.П.). Зі станом музеїв та бібліотек в Російській імперії напередодні першої світової війни з тогочасних видань ознайомив слухачів В.В.Кобзар, а Вакулишин С.М. розповів про можливості пропаганди місцевих науково-технічних пріоритетів засобами виставкової діяльності.
Доповіді також були присвячені створенню окремих експозицій музеїв - історії авіації України (Татарчук В.В.) та стенду набоїв (Лупаренко Г.В.) Державного політехнічного музею, бойових літаків у Державному музеї авіації, Київенергоремонту в Музеї Київенерго (Рубан К. В.), півстоліття будівельних робіт в столиці Музею історії Київміськбуду (Ольшанський Я.Д.), 140 років Донецької залізниці (Донченко Л.М.), Оборонної вежі Малахового кургану в Національному музеї героїчної оборони і визволення Севастополя (Нікітіна І.В.), сільськогосподарської техніки в Музеї хліба (Шкіра М.В.) та Музею сухопутного транспорту (Шкіра Л.М.) Переяславського музею-заповідника. Про перспективи створення українського техноленду на Донбасі, його складові інтерактивні частини та сучасний стан проекту розповів В.М Донченко.
Інші доповіді були присвячені видатним особистостям країни і світу – «Народжені українською землею» (Циганенко В.О.), «Наукова діяльність В.П.Линника в КПІ» (Бакаєва Л.А.), «Він був вписаний у всі довідники історії математики- Б.Я.Букреєв» (Баштова Л.С.), «Історія створення та шляхи розвитку музею М.М.Бенардоса» (Бойко М.І.), «І.С.Білох – творець першого у світі музею війни та миру» (Лапін В.П.), «Наукові відкриття . .
Казанцева Л.В.
член оргкомітету конференції від
Астрономічної обсерваторії КНУ



Прес-Центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024