Новини

 

Лист Міністерства освіти і науки України щодо попередження посадових зловживань та хабарництва

22.01.2004
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


№ 1/9-608 вiд 26.12.0З


У зв'язку з наближенням зимової екзаменаційної сесій у вищих навчальних закладах Міністерство освiти i науки України звертається до керiвникiв вищих навчальних закладiв ycix рівнів акредитації незалежно вiд пiдпорядкування i форм власностi з проханням, кpiм ретельного вiдпрацювання органiзацiйних питань проведення сесій, вжити найрiшучих заходiв щодо запобiгання проявiв посадових зловживань та хабарництва пiд час екзаменiв, залiкiв, захисту курсових робiт i проектiв тощо.

Листи, звернення на сайт мiнiстерства, запити батькiв i студентів, засобiв масової інформації засвiдчують, що сесiя стає для окремих викладачiв сферою своєрідних платних послуг.

3 метою попередження таких негативних проявiв вищi навчальнi заклади повиннi активнiше застосовувати методи об'єктивного контролю знань, використовувати ефективнi тестові методики та комп'ютернi технології.
Слiд виключити можливiсть реалізації рiзних пiдходiв до оцiнки рiвня знань студентів залежно вiд джерел фiнансування або форм їх навчання, забезпечивши максимальну об’єктивність вiдповiдно до вимог Державних стандартів вищої освiти.

Необхiдно створити умови для вiдкритостi i прозоростi проведення контрольних заходiв пiд час екзаменаційної cecil, активно використовувати рiзнi форми ректорського ( директорського) контролю i впливу.

Особливу увагу звернути на органiзацiю екзаменацiйних сесiй iз студентами, якi навчаються без вiдpиву вiд виробництва та у вiдокремлених структурних пiдроздiлах. Передусiм це стосується навчальних закладiв, що запроваджують дистанцiйну форму навчання. Не можна у такий спосiб допускати дискредитації прогресивної технології здобуття знань на самому початку її реалiзацiї.

Необхiдно постiйно проводити роз'яснювальну роботу серед викладачiв, студентів i спiвробiтникiв вищих навчальних заклaдiв та вжити дієвих заходiв щодо недопущення такого негативного явища як подарунки викладачу від студентів у виглядi квiтiв, цукерок, сувенірів тощо пiд час ceciї.

Для попередження посадових зловживань та хабарництва рекомендуємо активніше залучати органи студентського самоврядування для проведення відповідного анкетування, створення стендів довіри тощо.

Виявленi факти посадових зловживань та хабарництва повиннi своєчасно доводитись до відома педагогічних і науково-педагогічних працівників, обговорюватись у колективах, а фактичнi матерiали направлятись до відповідних правоохоронних органів. Звертаємо вашу увагу, що Мiністерство не буде обмежуватись лише розпорядчими діями.
Вважаємо за необxiдне iнформувати викладачiв i студентів, що на час екзаменаційної ceciї в міністерстві буде органiзована "гаряча телефонна лiнiя", проведені перевiрки за участю Державної інспекції навчальних закладiв, а також про те, що міністерство, разом з компетентними органами, буде вести рiшучу боротьбу з проявами посадових зловживань i хабарництва в навчальних закладах.

Про виявленi порушення та вжитi заходи щодо усунення їх негативних наслiдкiв просимо оперативно iнформувати міністерство.


Miністр
В. Г. Кремень



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ



№ 187-р від 31.12.2003 р. м. Київ

3 метою полiпшення роботи зi зверненнями громадян та попередження проявiв службових зловживань i хабарництва у вищих навчальних закладах пiд час екзаменацiйних сесiй, Департаменту вищої освiти (Болюбаш Я. Я.):

1. Забезпечити функцiонування консультативного телефону міністерства пiд час проведення зимової ceciї у вищих навчальних закладах, на перiод з 08.01.2004 р. по 08.02.2004 р.

2. Визначити як консультативний, телефон за № 216-71-98.

3. Затвердити графiк чергування працiвникiв департаменту телефонiв що додається.

4. Працiвникам департаменту забезпечити високий професiйний piвень консультування громадськості з питань організації проведення екзаменацiйних сесiй у вищих навчальних закладах вcix piвнів акредитацiї та щоденний облiк змiсту телефонних запитiв у спецiальному журналi й iнформування керiвництва міністерства про особливi випадки, що потребують його втручання.

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на Директора департаменту вищої освiти Болюбаша Я. Я.


Miністр
В. Г. Кремень
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024