Новини

 

До 170-річчя Павла Чубинського

17.02.2009
З 12 по 14 лютого в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка вшановували пам\'ять видатного фольклориста,етнографа, громадського й культурного діяча, автора слів Державного Гімну України Павла Чубинського з нагоди 170-річчя від дня його народження. Інститут філології КНУ , зокрема, кафедра фольклористики, а також юридичний факультет спільно з Інститутом літератури імені Т.Г.Шевченка НАНУ, Музеєм народної архітектури та побуту України , Бориспільською міською радою та Бориспільським ліцеєм «Дизайн-освіта» імені Павла Чубинського провели VII Міжнародну наукову конференцію «Українська культура в історичному розвитку та державотворенні», започатковану у 2002-му році фольклористами Інституту філології КНУ та ліцеїстами «Дизайн-освіта».

Пленарне засідання відбулося 12 лютого 2009 року в Актовій залі університету. В ньому взяли участь проректор з наукової роботи Валерй Григорук, директор Інституту філології КНУ Григорій Семенюк, завідувач кафедри фольклористики Олена Івановська, декан юридичного факультету Іван Грищенко, директор Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, академік Микола Жулинський. На свято приїхали Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук, директор Бориспільського ліцею «Дизайн-освіта» Лариса Власенко, президент фольклористичних досліджень Туреччини Ірфан Юнвер Насраттиноглу (Анкара), письменник Дмитро Чередниченко та літератор і краєзнавець Андрій Зель.

В Головному корпусі університету було розгорнуто виставку робіт народних майстрів. ЇЇ організували Заслужений працівник культури і мистецтв України Олекса Доля та активісти Центру фольклору та етнографії Інституту філології КНУ .

В той же день учасники конференції вшанували пам‘ять Павла Чубинського на Книшовому цвинтарі міста Борисполя покладанням квітів на могилу видатного сина України. З промовою виступив професор кафедри новітньої літератури, поет Юрій Ковалів. Народний артист України Ярослав Максимчук -актор Національного академічного драматичного театру ім.. Марії Заньковецької у Львові - прочитав поезію Івана Франка «На роковини». Були принесені квіти і до пам‘ятника Павлу Чубинському в Борисполі, та до меморіальної дошки на вулиці Горянській, де колись стояв будинок родини Чубинських. У краєзнавчому музеї учасники конференції ознайомилися з експозицією. Перед ними виступили дитячі гурти – переможці Бориспільського фестивалю фольклорних колективів.

13 лютого 2009 року в Інституті філології та на юридичному факультеті відбулися секційні засідання, на яких було заслухано 127 наукових доповідей. Жвавий інтерес викликали доповіді іноземних гостей: професора університету Мармара Іджлала Джанкорела (Анкара) , президента фольклористичних досліджень Туреччини Ірфана Юнвера Насраттиноглу (Анкара, професора Варшавського університету Данути Чмельовської (Варшава), доктора історичних наук Інституту культурної спадщини Академії наук Республіки Молдова Єлизавети Квілінкової ,а також відомих науковців з Харкова, Донецька, Рівного ,Львова.

Конференція завершилася святковим концертом в Актовій залі Головного корпусу університету . Народний ансамбль української музики «Роксоланія» Інституту філології КНУ показав кращі твори зі свого репертуару, Їх вдало доповнили гурт «Червона калина» з села Лука Києво-Святошинського району Київщини, та народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

VII Міжнародна наукова конференція «Українська культура в історичному розвитку та державотворенні» об»єднала наукові й творчі зусилля вчених фольклористів, юристів, літературознавців, краєзнавців, етнологів, культурологі для зміцнення національного духу українства, пошанування його культурного надбання та державницького поступу.




Олеся Церковняк,Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024