Новини

 

Фасад і тінь Київського національного університету

10.02.2009

Розглянуто Колегією Рахункової палати
13.01.2009

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка (КНУ) заснований як Імператорський Університет Св. Володимира указом імператора 2 листопада 1833 року. На сьогодні він є провідним вищим навчальним закладом України, унікальним надбанням національної освіти, науки і культури, який, за результатами своєї діяльності, здобув загальнодержавне та міжнародне визнання.

Згідно з планом роботи Колегією Рахункової палати розглянуто результати перевірки використання коштів Державного бюджету України Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка, яку проведено територіальним управлінням по м. Києву, Київській, Черкаській та Чернігівській областях. Зроблено висновок, що закладом у процесі фінансово-господарської діяльності не забезпечено ефективного і законного використання коштів держбюджету та належного управління його майном. Як результат, державні кошти витрачаються незаконно, відвертаються від виконання основних функцій, а доходи державного бюджету та спеціального фонду кошторису установи втрачаються.

Відсутність обґрунтованих розрахунків до кошторису та неефективне управління фінансовими ресурсами спричинили додаткове навантаження на загальний фонд державного бюджету, невиконання державного замовлення щодо прийому студентів, накопичення залишків коштів спецфонду на рахунках КНУ.

Враховуючи співвідношення між студентами, які навчаються за державним замовленням і за контрактами, у 2007 році тільки видатки загального фонду бюджету з оплати праці, розрахунково, завищені на 60 мільйонів гривень. При цьому на рахунках університету накопичено майже такі ж залишки коштів спеціального фонду. Збереження аналогічної тенденції у 2008 році призвело до збільшення залишку невикористаних коштів спецфонду станом на 01.10.2008 до 91,7 мільйона гривень.

Внаслідок незабезпечення дієвого внутрішнього контролю з боку попереднього керівництва університету при використанні у 2007 - 2008 роках бюджетних коштів, допущено порушень у загальній сумі 53,5 мільйона гривень, у тому числі при здійсненні держаних закупівель - 30 мільйонів гривень. Крім того, з порушенням законодавства проведено, практично, половину витрат на виконання ремонтних робіт, що, врешті, склало 23,5 мільйона гривень.

В порушення норм Бюджетного кодексу України керівництвом університету за рахунок коштів спеціального фонду бюджету співробітникам надано безвідсоткові позики, з яких нині частково списано та не повернуто 4,4 мільйона гривень. Недотримання університетом норм законодавства при укладанні угод про оренду приміщень, спільну діяльність та співпрацю призвело до незаконного використання сторонніми організаціями вільних приміщень, втрат бюджету, а також незаконних витрат, загалом, на суму понад 2 мільйони гривень.

Неналежне управління земельними ділянками та відсутність контролю за виконанням договорів про спільну діяльність призвели до порушень чинного законодавства та створили умови для втрати в подальшому майна, що належить КНУ.

Внаслідок невиконання рекомендацій Указу Президента України від 25.11.1999 №1496 "Про Київський національний університет імені Тараса Шевченка" допущено вилучення Київрадою земельних ділянок загальною площею 28,41 га, що були надані йому в постійне користування на безоплатній основі, з подальшим їх наданням в довгострокову оренду на платній основі.

Перевіркою встановлено, що університетом в особі колишнього ректора Скопенка В.В. укладені договори про спільну діяльність, які передбачають здійснення інвестування шляхом передачі стороннім організаціям права користування будівлями, а також здійснення інвестицій в житлове будівництво шляхом надання права користування земельними ділянками та самі земельні ділянки, що належать КНУ. Не дивлячись на те, що в останні роки будівництво нових гуртожитків не здійснювалось (останній побудовано у 1986 році), керівництвом закладу передано колишній гуртожиток для створення науково - готельного комплексу, а земельні ділянки, що відведені для забезпечення навчального процесу, передані комерційним структурам для будівництва житла та адміністративно - офісних комплексів.

Тільки площа земельних ділянок Університету, на якій комерційні структури здійснюють будівництво житлових будинків, становить 54,6 га або 53,2 відсотка загальної площі ділянок, розташованих у м. Києві.

В порушення вимог Закону "Про вищу освіту", яким заборонено вилучення та передача державного майна, умовами укладених КНУ договорів передбачено перехід комерційним структурам права власності на 90 відсотків новостворених об´єктів. Відповідно до Земельного кодексу України, після завершення будівництва об´єктів на земельних ділянках, що належать Університету та передані у якості інвестицій, 90 відсотків з них також перейдуть у власність забудовників. Зазначене призведе до втрати земельних ділянок, призначених для розвитку матеріально-технічної бази навчального закладу.

Про результати аудиту поінформовано Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України. За рішенням Колегії матеріали перевірки передані до Генеральної прокуратури України. Звіт направлений Київському національному університету імені Тараса Шевченка для вжиття заходів щодо усунення виявлених недоліків і порушень.



Прес-служба Рахункової палати
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024