Новини

 

Захистимо університетську землю!

03.02.2009
Навколо розв’язання законним шляхом конфлікту щодо правомірності комерційних забудов на землях Університету навмисно нагнітають ситуацію

Керівники комерційних організацій, які ведуть будівництво у студмістечку на землях Київського національного університету імені Тараса Шевченка, намагаються ввести в оману громадян, які вклали гроші в будівництво квартир по вул. Глушкова, 6 Голосіївського району, по вул. Ломоносова, навмисне нагнітаючи ситуацію навколо правової оцінки їхніх угод з Університетом в особі колишнього ректора В.В.Скопенка. З цією метою вони поширюють інформацію про те, що нове керівництво Університету навмисно зупинило будівництво, аби перешкодити отриманню ними квартир чи поверненню їм вкладених коштів.

А чи мав Університет взагалі право укладати угоди з комерційними забудовниками(фірмами "Столиця", "Промпобутрембуд", "Паруцина", "ТММ"), передаючи їм університетські землі під комерційну забудову?

Відповіді на ці питання дають висновки Акту перевірки від 29.12.2006 р. № 03-21/39, проведеної Головним контрольно-ревізійним управлінням України, у п. 7 вказаного Акту зазначено, що "інвестування в комерційне будівництво на переданих Університету для забезпечення його основних функцій ділянках, є незаконним! Університет зобов’язаний припинити таке інвестування й переукласти договори з комерційними забудовниками, з метою використання наданих йому державою земель за призначенням – для будівництва гуртожитків та навчальних корпусів".

Відповідно до Акту перевірки Рахункової палати України (територіальне управління по м. Києву, Київській, Черкаській та Чернігівській областях) від 21.11.2008 р. № 26-10/84 (стор. 8): "вилучення в Університету земельних ділянок по вулиці Глушкова, 6 (їх розмір 34,5 га) порушує вимоги ст. 142 Земельного кодексу України та Указу Президента України від 25.11.1999 р. №1496 "Про Київський національний університет імені Тараса Шевченка"". Адже ці землі надано Університетові в постійне користування, для забезпечення навчального процесу, а не комерційних проектів!

Університетське самоврядування, викладачі та студенти, наукова спільнота схвильовані тим фактом, що колишній ректор В.В.Скопенко діяв, порушуючи чинне законодавство, Статут Університету, керувався досить неоднозначними мотивами, маскуючи істинний предмет цих договорів. У результаті від таких угод з комерційними організаціями (стор. 8-10 Акту перевірки, проведеної Рахунковою палатою України) Університетом фактично втрачені можливості перспективного розвитку своєї навчально-наукової бази.

Аби повернути втрачені землі Університетові громадськістю створена комісія ректорату Університету, куди увійшли група деканів факультетів та директорів інститутів на чолі з деканом філософського факультету професором Конверським А. Є., яка звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією з проханням захистити Університет від розбазарювання землі та майна. Комітет ініціював проведення Генеральною прокуратурою України перевірки дотримання законодавства та розірвання комерційних угод про незаконну забудову земель Університету (витяг з протоколу засідання від 15 жовтня 2008 р.). Провівши перевірку та встановивши незаконність відносин Університету з комерційними забудовниками, Генеральна прокуратура України спрямувала відповідні документи до Господарського суду міста Києва, щоб у судовому порядку визнати їх недійсними (заява ГПУ від 29.12.2009 р. №05/1/2/-3792708). Слухання з цього питання у Господарському суді міста Києва відбудеться 4 лютого 2009 року.

Отже, навколо цього питання здійснюється свідоме перекручення фактів представниками фірм-забудовників, що має на меті дезинформувати громадян, які вклали кошти в будівництво власного житла і перешкодити законному поверненню університетських земель.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024