Новини

 

Відбулись наукові читання до 90-річчя Г.І. Баталіна

12.02.2008
Дванадцятого лютого 2008 року на хімічному факультеті відбулися наукові читання присвячені 90-річчю з дня народження колишнього декана хімічного факультету, видатного науковця Георгія Баталіна. Згадати вченого зібралися провідні українські фахівці в області металургії та фізичної хімії, а також товариші колеги, учні і рідні.

Відкрив наукові читання декан хімічного факультету Юліан Воловенко, за його словами Георгій Іванович Баталін зробив великий вклад у розвиток хімічного факультету та залишив по собі цілю плеяду своїх учнів – талановитих науковців. Після декана виступили колеги та учні Георгія Баталіна, які розповіли про життєвий шлях та наукові здобутки свого учителя і друга.


(Георгій Іванович Баталін народився 10 лютого 1918 року в місті Петрограді в сім'ї службовця. Дитинство Георгія Івановича пройшло в тяжкі часи громадянської війни та після воєнної розрухи. Перед Великою Вітчизняною війною він закінчив школу та поступив в Харківський державний університет імені О.М. Горького, який закінчив в 1941 році. Слабкий зір не дав йому можливості взяти участь у воєнних діях Великої Вітчизняної війни. Проте під час роботи на деяких металургійних підприємствах Уралу та в Інституті чорної металургії АН УРСР він зробив свій внесок у справу перемоги над Німеччиною. Його роботи в той час були присвячені зменшенню шкідливого впливу водню на розплавлену сталь. В 1948 році Г.І. Баталін створив датчик визначення вмісту водню в розплавленому металі. В 1952 році він захистив кандидатську дисертацію "Водень в сталі",

З 1954 року життя і наукова діяльність Георгія Івановича безпосередньо пов'язані з хімічним факультетом Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. У 1965 році він очолив кафедру фізичної хімії, якою керував на протязі 23 років. Спочатку основним науковим напрямком була "Структура та термодинаміка металічних розплавів".

Дещо згодом в зв'язку з тогочасними актуальними проблемами металургії, цей науковий напрямок був розширений "Термодинамікою та структурою шлакових розплавів". Частина робіт була проведена за матеріальної підтримки Інституту електрозварювання Є.О. Патона та інших провідних науково-дослідних установ металургійного профілю. В 1972 році Георгій Іванович захистив докторську дисертацію. На початку 70-х років в зв'язку з прогресом в галузі електронно - променевого та лазерного напилення під керівництвом Георгія Івановича створюється напрямок "Фізико-хімічні властивості та структура плівок, отриманих методом електронно - променевого та лазерного напилення".

Під керівництвом Георгія Івановича Баталіна з середини 70-х років утворюються потужні лабораторії рентгенографічного та електронно-оптичного аналізу. З кінця 70-х по 1987 рік він був деканом хімічного факультету.
Під його керівництвом захищено 20 кандидатських та З докторські дисертації. Він автор понад 300 наукових праць з них: 2 монографії та 2 наукових посібника. Досвідчений педагог він всі свої сили та енергію віддавав вихованню та підготовці молодих спеціалістів-хіміків. Наукова та педагогічна діяльність вченого високо оцінена, йому присуджена Державна премія УРСР в області науки і техніки. Він нагороджений медалями: "За доблестный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945гг", "Тридцать лет победы в Великой Отечественной войне 1941-1945гг" и "В память 1500 -летия Киева".

Георгій Іванович Баталін був ерудованою людиною, круг його інтересів не обмежувався фізичною хімією, він жваво цікавився історією, політикою, музикою тощо.

Помер Георгій Іванович 13 лютого 1988 року після важкої та тривалої хвороби на три дні переживши свій 70-річний ювілей).


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024