Новини

 

Казахський письменник Олжас Сулейменов побував в Інституті філології

22.11.2007
Зустріч з відомим казахським письменником, істориком, лінгвістом, Постійним Представником Республіки Казахстан при ЮНЕСКО Сулейменовим Олжасом Омаровичем відбулась в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка 21 листопада цього року.

Під час зустрічі мова йшла про праці Олжаса Сулейменова. Зокрема про книгу “Мова письма” видану Посольством Казахстану в 2006 році українською мовою в Києві.

Письменник Микола Шудря назвав “Мову письма” Олжаса Сулейменова біблією сучасної лінгвістики: “Українці пишаються тим, що надбання казахського поета – мовознавця Олжаса Сулейменова, за сприяння Посольства Республіки Казахстан в Україні, першими ознайомилися із піонерним і захоплюючим твором у царині міжнародного спілкування. Це справді для нас біблія сучасної лінгвістики”, – зазначає письменник.

Всі хто був присутній на зустрічі отримали в подарунок книгу “Мова письма”. Також Олжас Сулейменов прочитав судентам-філологам лекцію про роль літератури й мови в сучасному світі та відповів на їхні запитання.

Варто зауважити, що Олжас Сулейменов – лауреат низки високих літературних премій, автор близько двадцяти поетичних збірок, кіносценаріїв, наукових досліджень з літературознавства, мовознавства, історії.

Широкому колу читачів став відомий після опублікування поеми “Земля, поклонись человеку!”, що була написана після польоту в космос Юрія Гагаріна. Одна з найпопулярніших книг О. Сулейменова “Глиняная книга” – поема присвячена історії скіфів, вийшла у світ в 1969 році.

В Україні поета О. Сулейменова добре знають. У 60-х роках у видавництві “Молодь” вийшли його вибрані вірші українською мовою, а в 1976 році опублікована антологія молодої поезії Казахстану “Струни домбри”, де представлена і його творчість. У 1989 році видавництві “Радянський письменник” вийшов збірник віршів сучасної казахської поезії, куди ввійшли і вірші Олжаса Омаровича.

Особливу популярність письменнику принесла книга “Аз і Я”, видана в 1975 році. Монографія присвячена дослідженню давньоруської поеми “Слово о полку Ігореве”.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024