Новини

 

Центр українознавства провів міжнародну наукову конференцію

26.10.2007
Міжнародна наукова конференція “Поведінкові типи в українському соціокультурному середовищі: історичний досвід та аналіз тенденцій” відбулась в Центрі українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка 25 жовтня 2007 року.

Відкрив конференцію декан філософського факультету, доктор філософських наук, професор Анатолій Конверський. Він привітав усіх присутніх і зазначив, що дана конференція – ще одна сходинка у поглиблене дослідження українознавства.

Під час пленарного та секційних засідань учасники конференції
Розглянули такі проблеми:
– Типологія моделей поведінки в українській спільноті.
– Українські поведінкові типи та їхні вияви в етнокультурній традиції.
– Вплив довкілля на формування українських поведінкових типів.
– Постмодерна доба і соціокультурні поведінкові типи.

Завдання даної конференції – акцентувати увагу сучасного українського суспільства на тій ролі, яку відігравали і відіграють у циклічному розвитку суспільства усталені та новоформовані поведінкові типи українського соціокультрного середовища. Під впливом яких історичних і природних чинників вони формувалися, як відозмінювалися та на яких прикладах це зафіксовано в джерелах.

Подібні дослідження було розпочато ще у 20-х рр. ХХ ст. французькою філософсько-історичною школою, у 70-х – 90-х рр. ХХ ст. модернізовано. Сьогодні такі дослідження у світовій практиці є актуальними не тільки через те, що людське життя визнано найбільшою цінністю, а й з огляду на помітну кризу „людського ресурсу” європейської цивілізації. Українці ж за останні 10 років стали „донорами” європейських суспільств (офіційно визнано 3 млн. мігрантів з України, які працюють в різних країнах), а отже виявлення поведінки (сталість і взаємність простору-території і людини, влади – і особистості, права і способи його відстоювання тощо) потребують сучасних потрактувань та проведення історичних аналогій.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024