Новини

 

Радіофізичному факультету виповнилось 55!

08.05.2007
Святкування з нагоди 55-річниці від дня заснування радіофізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулось 7 травня 2007 року.

Урочистості розпочались розширеним засіданням Вченої ради факультету. В якому взяв участь не лише колектив радіофізичного факультету, а й колишні його викладачі, випускники, декани геологічного та географічного факультетів, представник ректорату Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Декан радіофізичного факультету, Валерій Григорук привітав присутніх і переніс усіх на півстоліття назад, пригадавши історію створення радіофізичного факультету.

Юридично організація факультету розпочалась на початку 1952 р. відповідними урядовими постановами. В лютому 1952 р. наказами ректора започатковано створення радіофізичного факультету. Його базою став фізичний факультет з введенням посади заступника декана фізичного факультету. Фізичний факультет в той час очолював доц. О.З.Жмудський. Заступником декана було призначено старшого викладача фізичного факультету І.А.Дерюгіна, який безпосередньо і відповідав за організацію нового факультету.

Організовувати довелось, власне кажучи, все: навчальні і наукові лабораторії, формувати педагогічний колектив і, найголовніше, здійснити набір студентів. Перед новим факультетом було поставлено завдання – перший випуск спеціалістів-радіофізиків зробити вже в 1953 р. Для вирішення останньої задачі пішли шляхом переводу частини університетських студентів-фізиків старших курсів на радіофізичний факультет. Окрім цього, для навчання на факультет було запрошено кращих студентів педагогічних інститутів України. Ось ці студенти і створили колектив 2-4 курсів радіофізичного факультету.

Влітку 1952 р. було проведено набір студентів на перший курс. З одного боку, це був звичайний університетський набір, а з другого і не зовсім. Особливість цього прийому полягала в тому, що офіційно набір проводився на фізичний факультет. І лише через 2 місяці спільного навчання (час необхідний для вивчення компетентними органами "хто є хто" з набраних студентів) частині студентів було запропоновано оформити навчання на радіофізичному факультеті. Так продовжувалось кілька років.

Всі ці особливості були пов'язані з тим, що все, що стосувалось радіофізичного факультету було засекреченим, як і сам факультет. Навіть спочатку відкрито не згадувалось про існування такого факультету. Вже згодом через 3-4 роки режим таємності став дещо слабкішим і в університетській пресі почали говорити про факультет, але його офіційна назва не згадувалась. Факультет іменувався прізвищем декана. З часом таємність факультету була ліквідована, але його значення як організації, що готує вкрай необхідних країні спеціалістів зберігається і донині.

За 55 років існування радіофізичного факультету отримали дипломи про вищу освіту понад 5 тисяч фахівців. Основні досягнення будь-якого факультету є успіхи його випускників. Є чим пишатися і радіофізичному факультету. Серед його випускників є академіки і член-кореспонденти Національної Академії Наук України, Академії Педагогічних Наук України, Академії Наук Вищої Школи, багато докторів і кандидатів фізико-математичних наук, лауреатів державної премії в галузі науки і техніки. Разом з тим значна кількість випускників факультету обрана депутатами Верховної Ради та місцевих рад, призначена міністрами та їх заступниками, створила і керує відомими приватними фірмами. Серед них: В.Безручко, Л.Васильків, Д.Васильченко, Д.Головко, Я.Головко, А.Грицай, В.Гусев, В.Давиденко, І.Данькевич, С.Дрижчаний, В.Жовтянський, Л. Косаківський, А.Кувшинов, В.Мазур, В.Фіалковський, О. Шевчук і багато інших.

Радіофізичний факультет має свої традиції, наукові школи, добре обладнані лабораторії, досвідчених і молодих професорів та викладачів. Щорічно зростає конкурс на радіофізичний факультет.


Після засідання Вченої ради відбувся традиційний гумористичний парад, прес-конференція викладачів, шоу “Comedi-club.rff-style”, вистава факультетського театру.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024