Новини

 

“Творча спадщина Є.Є. Слуцького: розвиток наукових ідей в економічній науці”

27.04.2007
Міжнародна науково-практична конференція під такою назвою пройшла 26-27 квітня 2007 року на економічному факультеті Київського університету. Її організаторами виступили Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Київський національний університет імені Вадима Гетьмана.

Відкрив пленарне засідання декан економічного факультету, доктор економічних наук, професор Віктор Базилевич. Він привітав всіх учасників конференції та розповів про життєвий і творчий шлях видатного українського економіста Євгена Євгеновича Слуцького.

(Євген Євгенович Слуцький (1880 — 1948), економіст, статистик і математик, родом з Ярославської губернії. Освіту здобув в Киїському університеті. В 1915 році опублікував італійською мовою в журналі «Giornale degli economisti» статтю «До теорії збалансованого бюджету споживача», в якій уперше в світовій літературі математично обґрунтував принцип рівноваги попиту споживача, поєднавши граничні суб'єктивні оцінки вартості з коливанням цін і грошових доходів споживача (в 1930-их pp. ця стаття лягла в основу теорії попиту й споживання англійської школи математичної економістів); 1926 році в «Записках соціально-економічного відділу УАН» у статті «Етюд до проблеми будування формально-праксеологічних засад економіки» Слуцький вперше виклав теорію так званої «пракаеології», тобто раціональних рішень при різних комбінаціях умов. У тому ж pоці Cлуцький висунув нову тоді теорію границь стохастичних функцій, на підставі якої побудував математичну теорію циклів, що виникають з випадкових причин. Працюючи в Москві, написав ряд праць про економічні цикли в СРСР і за кордоном. В останній період свого життя Євген Слуцький перейшов до чистої математики, опрацьовуючи такі теми, як аксіоматизація теорії ймовірностей подій та частоти подій у послідовності незалежних вибірок, теорія неповної ґамма-функції та оберненої неповної бета-функції і т. д.

Слуцький уперше в світовій літературі поставив питання про необхідність формування особливої науки — праксеології, яка б розробляла принципи раціональної поведінки людей за різних умов. Ідеї Є. Слуцького, з дещо модернізованим математичним апаратом, широко використані у творах зарубіжних економістів Р. Аллена, Дж. Хікса, Хауттакера, Дебре, Ерроу та інших. Українські вчені не тільки запозичували економічні ідеї, теорії західних економістів і розвивали їх з урахуванням соціально-економічних особливостей розвитку України, а й створювали наукові теорії, які стали надбанням світової економічної думки.)


Після пленарного засідання конференція продовжилась за двома секціями: секція теоретико-економічних досліджень та математично-статична секція.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024