Новини

 

В КНУ відбувся з'їзд юридичних клінік Києва

19.10.2017

18 жовтня за ініціативи та на базі ЮК “Probono” КНУ імені Тараса Шевченка відбувся масштабний історичний з’їзд юридичних клінік міста Києва. Лейтмотивом зібрання стала ідея до єднання та спільного вирішення проблем. Праця у юридичній клініці – це не рутинна робота, а професійне покликання,  обрамлене багатьма випробуваннями.

Західні тренди блискавично інтегруються у вітчизняний освітній ґрунт. Клінічна освіта за кордоном – явище ультра популярне та дуже престижне, оскільки дає змогу студентам приміряти стильні білі комірці вже на перших курсах. В Україні юридичні клініки діють протягом тривалого часу, однак все ж існує ряд освітніх та профільних бар’єрів, що не дають реалізувати потенціал юридичної клініки повною мірою.

Як вплине адвокатська монополія на діяльність юридичних клінік?

Чи варто реформувати статус клініки у складі юридичного факультету?

Інформполітика як ключовий фактор популяризації клініки

Як залучити студентів до практики на базі юридичної клініки?

Вибір вдалого формату для організації освітнього заходу

 

Проведений з’їзд – це свідчення початку злагодженої праці над вирішенням цих реформаторських і організаційних головоломок. Під час заходу студенти та куратори юридичних клінік висловили свої думки з приводу цих питань.

Юридична клініка – це самостійний і незалежний структурний підрозділ

Спільними зусиллями вибороти гранти на популяризацію і розвиток юридичних клінік

Взаємна довіра і відповідальність виключають можливість ризику та фіаско

Ми даємо можливість студентам втілювати теоретичні знання на практиці і закласти підвалини успішної професійної кар’єри

Позитивний фідбек від гостей – найкраще натхнення для організатора

Розпочала зустріч  вітальним словом заступник декана юридичного факультету Олеся Олександрівна Отраднова, яка зазначила важливість та необхідність підвищення рівня практичної складової при підготовці юристів.

Кожен доповідач порушив важливу тему для розвитку клінічної освіти в Україні:Кідалов Сергій Олександрович (керівник ЮК «Захист та справедливість» - Національний університет біоресурсів і природокористування) розпочав зі вступної теми «Місце і роль юридичних клінік у системі захисту прав людини»; Гужва Ганна Сергіївна ( директор ЮК «Соціальна справедливість», - Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана) окреслила «Питання спеціалізації юридичних клінік»; Шурин ОленаАндріївна (координатор «Probono», КНУ імені Тараса Шевченка)  відзначила «Проблемні питання організації роботи юридичної клініки»; Голинський Євген Ігорович (координатор ЮК «DeJure», Навчально-науковий інститут № 3 Національної академії внутрішніх справ)  та Крамаренко Борис Сергійович (консультант ЮК Університету «КРОК») висвітлили актуальні підходи до «Популяризації діяльності юридичних клінік в Україні»; Дубчак Леся Сергіївна (керівник ЮК «Центр правничої допомоги Національного університету імені М.П. Драгоманова») і Кундельська Ірина Сергіївна (координатор ЮК Національної академії внутрішніх справ) розповіли про розмаїття «Заходів, які організовуються юридичною клінікою».

Стрімко та ефективно долучилася до дискусії Академія адвокатури України. А весь тематичний цикл завершився підсумковою рефлексією від представниці Києво-Могилянської академії.

Плідна співпраця, а не декларативні збори

Колектив «Probono» висловлює подяку за пропозиції спільного вирішення нагальних проблем від наших партнерів. Представники кожної юридичної клініки внесли вагомийвклад у нашу майбутню співпрацю: обмін досвідом, проведення дебатів, формальні і неформальні зустрічі, організація спільних заходів з підвищення кваліфікації та рівня знань наших активістів.Надзвичайне задоволення – відчути чітке ініціативне пульсування ідей і думок від усієї спільноти.

Ми знаходимось за крок до створення потужної і міцної сім’ї юридичних клінік, що у майбутньому прихистить десятки закладів по всій Україні.Наша мета – створення прогресивного та незалежного ринку надання безоплатної правової допомоги та перспективна реалізація освітніх можливостей для наших студентів.

На черзі обмін міжнародним досвідом!

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024