Новини

 

З Днем святого Валентина!

14.02.2007
У більшості країн світу 14 лютого відзначають свято всіх закоханих - День святого Валентина. У Європі Валентинів День святкують з ХІІІ століття, у США - з ХVІІІ ст., а в Україні – з початку 90-х років минулого століття.

А у Київському університеті з нагоди Дня всіх закоханих відбувся святковий концерт “Молоді & закохані” за участю творчих колективів Молодіжного центру культурного-естетичного виховання Київського університету. Своїми виступами порадували музично-пластичний театр “Селіна”, VIP балет “Диско – 80-х”, збірна команда КВН Київського університету “Бульвар Шевченка”, студентки економічного факультету Оксана Сулим та Інституту філології Ольга Фесенко та багато інших. Крім цього проводились різноманітні конкурси та були обрані “Валентин” та “Валентина” свята.

Нагадаємо, якщо вірити легендам, то історія вище згаданого свята бере свій початок у ІІІ столітті нашої ери. Приблизно у 269 році римський імператор Клавдій ІІ видав указ, який забороняв чоловікам-воїнам вступати в шлюб. Але єпископ Валентин чинив опір імператорському наказу, таємно вінчав закоханих. За такі дії його ув’язнили і приговорили до страти. Индивидуалки москвы источник.

Легенда розповідає, що у в’язниці Валентин познайомився з ніжною і прекрасною дівчиною, донькою тюремника, яка була тяжко хворою. Він зцілив дівчину і закохався в неї. Їхні почуття були взаємними. У день страти, 14 лютого 270 року, Валентин надіслав своїй коханій листівку з підписом “від Валентина”, у записці йшлося про вічну любов і вірність. З того часу традиція надсилати “валентинки” стала невід’ємною частиною спілкування молодих пар”.

Останки Валентина було поховано в церкві святого Праксидіса в Римі, згодом ворота цієї церкви стали називати “воротами Валентина”. У 496 році римський папа Геласіус оголосив 14 лютого святом – Днем Святого Валентина. З того часу закохані шанують Св. Валентина і вважають його своїм заступником.

Тож вітаємо всіх зі святом, бажаємо знайти свою другу половинку, та кохати і бути коханими!


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024