Новини

 

Джаз і література: лекція Кельнського викладача в Інституті філології

06.10.2017

 Студенти-германісти 4 жовтня відвідали лекцію доцента Кельнського університету Мікелє Ванжі. На запрошення кафедри зарубіжної літератури, на чолі з проф. Іваном Мегелою, вчений виступив перед аудиторією із лекцією "Міф ритму".

Джаз у німецькій романістиці 20-30-х рр. ХХ ст.". Свою інтермедіальну лекцію доктор наук почав із показу фільму 1927-го року "Берлін - симфонія великого міста" режисера-авангардиста Вальтера Рутмена. На прикладі кінострічка присутні могли помітити важливість ритму. Він присутній скрізь: в поєднанні звуків міста, в літературі, в танці.

Детальніше зупинився Мікелє Ванжі на джазових і блюзових танцях, що на початку ХХ ст. стали образом свободи і розкутості, бунтарності. А танцювальні фігури соціальних джазових танців, таких як фокстрот, чальстон чи шиммі основувалися саме на ритмічних музичних квадратах.

Наголошуючи на тому, що ритм є центральним елементом і в поезії, лектор підвів свою доповідь до феномену літератури, прози зокрема, 20-30-х років. Мікелє Ванжі проаналізував романи письменників, зупиняючись на характеристиках головних героїв. Про джазову тональність протагоніста-бунтаря в романі Германа Гессе "Степовий вовк" було цікаво почути пристунім. А вже наступного семестру студенти матимуть нагоду прослухати курс лекцій Мікелє Ванжі як запрошеного викладача.

Каріна Дорошенко,

фото – Валерій Попов

Прес-центр ІФ

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024