Новини

 

Андреас Каппелер прочитав лекцію у КНУ

29.09.2017

Зустріч з професором Андреасом Каппелером відбулася 28 вересня 2017 року у 349 аудиторії історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

Всесвітньо відомий історик прочитав лекцію на тему: «Сучасні дослідження історії України в німецькомовній історіографії (Німеччина, Австрія, Швейцарія)».

Професор розповів про свій науковий шлях дослідження історії України. Так, ще в 1970-х роках для Каппелера Україна була лише частиною СРСР. Не дивно, адже тоді подібне сприйняття України панувало серед широкого загалу в різних країнах Європи.

Перший приїзд Андреаса Каппелера до Києва – був мандрівкою у російське місто, з російською історією та культурою. Проте поступово від відкрив для себе справжню Україну та українців.

Лекторський курс професора в Кельні «Історія України» став фактично «першою ластівкою» у представленні України як країни, а не частини Російської чи Австро-Угорської імперії, згодом СРСР.  Його учні-аспіранти підхопили і розвинули цю тему.

На лекції Андреас Каппелер зауважив, що, на відміну від діаспори США та Канади, в німецькомовних країнах українська діаспора практично не розробляє української історичної тематики. У Відні є Інститут славістики, але й там українська тематика представлена слабко.

Крім того, професор указав на те, що в Європі «над Україною існує тінь Росії», в умах Німеччини, Австрії, Швейцарії «Україну ледь можна розгледіти на ментальній мапі Європи». Щоправда ситуація дещо змінилася після подій 2014 року.

На думку, Каппелера, наразі Україні та українцям чимало треба зробити для представлення себе в Європі як окремішньої нації та держави.

Доповідь професора викликала жвавий інтерес серед аудиторії: викладачів та студентів історичного факультету, гостей із Києво-Могилянської академії, Австрійської бібліотеки. Лектор отримав низку різнопланових запитань, а відвідувачі – змістовні відповіді.

 

Текст – Оксана Сморжевська

Фото – Центр комунікацій

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024