Новини

 

Участь КНУ в міжнародному симпозіумі з біомедицини

25.09.2017

Із 18 по 22 вересня 2017 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України та Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки  пройшов черговий міжнародний симпозіум «Фізіологія, біофізика та фармакологія гладеньких м’язів: від генів та молекул до функцій, їхніх порушень та нових можливостей лікування».

Традиція проведення таких наукових форумів у Києві була започаткована ще у 1974 році, адже вже тоді Україна разом з Великобританією, США і Японією входила до числа країн-лідерів із дослідження гладеньких м’язів.

Сьогодні дослідження функцій гладеньких м’язів і їхніх порушень при різних захворюваннях, зокрема таких, як гіпертонічна хвороба, розлади секреторної і моторної функцій травного тракту, дисфункція сечового міхура, ускладнення вагітності і пологів та багато інших, ведуться в ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця і Інституті біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, Інституті фармакології та токсикології НАМН України, в інших університетах, академічних та медичних закладах.

Дослідження українських вчених у цій галузі відомі у світі, а тому не дивно, що Київський симпозіум привернув значну увагу світової наукової спільноти, з доповідями на ньому виступили відомі вчені з США, Великобританії, Південної Кореї, Австралії. Загалом протягом 8 секційних засідань учасники симпозіуму заслухали та обговорили понад 50 пленарних, усних і стендових доповідей, тематика яких торкалася широкого кола питань сучасної фізіології, біофізики та фармакології гладеньких м’язів.

Важливо підкреслити, що крім фундаментальних питань значна увага була приділена розвитку трансляційних досліджень – тобто можливостям якомога швидкого й ефективного впровадження результатів наукових досліджень у клінічну практику. 

Завершився симпозіум у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки, де під час круглого столу була підкреслена важливість розвитку міждисциплінарних біомедичних досліджень, зокрема зазначалось, що сьогодні біофізика розвиває теоретичні засади фізіології, що в свою чергу залишається фундаментальною основою медицини.

Варто зазначити, що в рамках симпозіуму відбулась третя міжнародна біомедична школа для студентів, аспірантів та молодих учених на тему «Клітинні функції у нормі та при паталогії». На цій школі науковці різних ВНЗ біологічно-медичного профілю мали унікальну можливість прослухати курс лекцій від провідних українських та закордонних дослідників. Також був проведений конкурс на кращу стендову доповідь, в рамках якого розіграли три призи від Британського фізіологічного товариства й три – від Австралійського фізіологічного товариства. Комісію цього конкурсу склали лектори симпозіуму з Великої Британії, США, Південної Кореї, Австралії, від України членом комісії був професор А. Соловйов, головою комісії виступала Хелена Паркінгтон із Австралії.

Переможцями від Британського фізіологічного товариства стали: 1 місцеВолодимир Кротов, Інститут фізіології імені О.О. Богомольця, 2 місцеНаталія Павлова, ННЦ «Інститут біології та медицини», 3 місцеГанна Рула, Інститут фізіології імені О.О. Богомольця.

Широке залучення до роботи симпозіуму студентів, аспірантів і молодих вчених, безперечно, буде сприяти налагодженню та поглибленню наукових зв’язків між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, академічними інститутами НАН України та зарубіжними науковими і освітніми закладами.

Чисельні відгуки учасників симпозіуму свідчать про те, що він був організований і пройшов на високому науковому рівні. Відзначено також суттєві досягнення українських науковців у галузі дослідження фізіологічних, біофізичних та фармакологічних властивостей гладеньком’язових клітин. Іноземні учасники симпозіуму зауважили високий рівень підготовки в Україні молодих вчених, зокрема високий науково-методичний рівень представлених студентами та молодими вченими стендових доповідей.

 

Завідувач кафедри

біофізики та медичної інформатики

ННЦ «Інститут біології та медицини»,

д.б.н., проф. Олександр Жолос

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024